Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako da zaštitite ruže od invazije insekata

Kako da zaštitite ruže od invazije insekata

Ne postoji mnogo insekata koji će smetati vašim ružama, ali oni koji to rade, mogu da vas namuče. Imajte na umu da sa bilo kojim programom radite ideja programa treba da bude da se zadrži prirodna ravnoteža, a ne da se iskorijeni svako stvorenje koje živi u vašoj bašti. Kao kod fungicida imate izbor “sistemski” i “kontaktni” sa razlicitim načinima djelovanja. Treba se fokusirati na korišcenje proizvoda koji kontrolišu vaši i tripse.

Sistemski insekticidi

Sistemski proizvodi se apsorbuju i rade iz unutrašnjosti biljke čineći biljku toksičnu za insekta koji ga jede. Ovi insekticidi se mogu nanijeti sa đubrivom, zemljišno, ili se mogu primjeniti folijarno.

Kontaktni insekticidi

Kontakt proizvodi su sprejevi koji se primjenjuju na listovima i cvijetovima biljaka. Ako su insekti prisutni u vrijeme aplikacije, ili ako jedu lišce koje je prskano, oni će odumrijeti.

Prirodni ili organski

Kao i svih biljnih protektanti postoji mnogo proizvoda koji su navedeni kao organski ili prirodni. Neem i ostala ulja na bazi biljaka se često koriste . Kao i kod svih proizvoda pažljivo pročitajte etiketu da vidimo koje insekte ovi proizvodi kontrolišu.

Lisne vaši i tripsi

Lisne vaši su jedan od najčešcih insekata protiv kojih radimo. Oni rastu u ogromnim kolonijama koje sisaju sokove iz stabljike i pupoljaka. Dobra vijest je da je šteta koju oni naprave je ograničena i njih bi trebalo da bude relativno lako kontrolisati.Pri pojavi prvih kolonija biljke se tretiraju preparatima na bazi acetamiprida (tonus, volej) .

Tripsi su mali insekti koji žive unutar pupoljaka vaših ruža i sisaju vodu iz njih ostavljajuci braon pege na laticama cveta. Sistemski insekticidi ne pomažu sa kontrolom tripsi jer vaskularni sistem lista se razlikuje od jedne latice, a cvece ne dobija dovoljno insekticida za njih da pomognu. Koristite kontaktni proizvod koji je označen za tripse i isprskajte cvijet što je više moguće.

Napomena

Jedna napomena o insekticidima širokog spektra , kao što su Sevin(karbaril)- insekticid širokog spektra koji ce odraditi posao svaki put. Oni su veliko posljednje sredstvo. Medutim, oni imaju tendenciju da ubiju korisne insekte zajedno sa lošim i mogu izazvati probleme na dalje. Oni će vas takođe brzo osloboditi svih leptira, bubamara ili pčela koje biste možda željeli u vašoj bašti. Preporučujemo ograničeno korišcenje insekticida širokog spektra.

Izvor: rasadnikivanovic.com

PROČITAJTE:

Zelene RUŽE zaista postoje

Gajite ruže iz krompira: Trik profesionalnih baštovana! /VIDEO/

Kako saditi i održavati ruže u vrtu na pravi način

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

judino drvo

Judino drvo – Cvjetovi rastu i iz stabla

Ovo drvo ste sigurno viđali po parkovima. Glavna karakteristika ovog listopadnog drveta jeste kauliflorija, prekrasni cvjetovi ovog drveta se ne javljaju samo na njegovim tankim...
DUNJA

Zamrzavanje dunje