Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoOve trikove morate znati ako uzgajate kokoške u dvorištu!

Ove trikove morate znati ako uzgajate kokoške u dvorištu!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko imate iskustva i uzgajate kokoške u dvorištu, pa čak i ako sebe smatrate stručnjakom za držanje dvorišnih koka, sigurno se uvek pitate: Šta mogu dodatno da uradim bolje?

U nastavku donosimo vam nekoliko savjeta u vezi ishrane kokošaka, zaštite od grabežljivaca i održavanje kokošinjca.

Nadgledajte unos soli

Jedno od najvažnijih hranjivih sastojaka koje pažljivo treba pratiti u ishrani kokošaka je so. Previše soli može da bude otrovno, što rezultira rijetkim izmetom i smanjenjem proizvodnje jaja. Sa druge strane, premalo soli može da ima za rezultat da počnu da kljucaju jedne druge, gubitak apetita i pad proizvodnje jaja.

Ključno je da se uravnoteži nivo soli u hrani i u svim dodacima. Obavezno pogledajte koji je sadržaj soli na pakovanju hrane koju kupujete u prodavnicama ili poljoprivrednim apotekama ili posavjetujte se sa veterinarom koja je najbolja kombinacija gotove hrane i dodataka.

Naučite ih da koriste gnijezda

Često pronalaženje slomljenih jaja može da bude jako frustrirajuće. Budući da kokoške instiktivno ne znaju da polažu jaja u područje gnežđenja koje ste postavili, moraće da ih naučite da koriste kutije za gnijezda. Najlakše je da ih naučite kada su koke mlade. U idealnom slučaju trebali da počnete sa obukom čim počnu da nose jaja. Dovoljno je da kupite keramička jaja i da im stavite u gnezda kako bi ih podstakli da polažu jaja na isto mesto. Možete i da ih ispratite neko vrijeme i čim snesu jaja da im stavite u kutiju za gniježđenje da biste ih navikli.

Koristite jabukovo sirće za čišćenje kokošinjca

Čišćenje kokošinjca može biti zastrašujući zadatak. Važno je ne samo redovno čistiti hranilice i posude sa vodom, te ostale delove kokošinjca, već i koristiti proizvod za čišćenje koji je siguran za životinje. Jabukovo sirće odličan je proizvod koji se koristi za čišćenje, jer ne samo da će dezinfikovati dom vaših koka, već je i potpuno siguran ako ga ptice konzumiraju (čak ima i nekoliko zdravstvenih koristi za njih).

Sipajte malo jabukovog sirćeta, pomješajte sa vodom u boci sa raspršivačem i koristite ga za uklanjanje prljavštine koja se nakupila unutar posuda. Ne zaboravite da ga poprskate po posteljicama i gnezdima da biste se oslobodili grinja, vašiju i drugih bubica koje nastanjuju kokošinjac.

Upotrjebite stare CD-ove protiv predatora

Što se tiče predatora, većina sigurno zna da su rakuni, lisice i psi najveće prijetnje sigurnosti kokošaka. Međutim, ptice grabljivice, poput sokola, mogu da budu podjednako opasne. Sa druge strane, vjerovatno nemate vremena da stalno pazite na koke dok lutaju po dvorištu.

Da biste odvratili sokole i ostale grabljivice možete da upotrebite stare CD-ove koje ćete okačiti po dvorištu, odnosno oko zone u kojoj se koke kreću. Odraz sunca će odvratiti krupnije ptice, čak i ako lete jako nisko. Nemojte da koristite ogledala umjesto CD-ova jer možete da izazovete požar u dvorištu.

Započnite uzgoj sa mladim kokoškama

Svako sa iskustvom u držanju dvorišnih kokošaka zna koliko su pilići nježni i krhki. Njima je potreban veći nivo pažnje i njege, nego odraslim kokoškama. Mnogi od njih često ne dožive odraslo doba.

Umjesto da započnete uzgoj sa pilićima, savjet je da počnete sa mladim kokama, starim oko 18 nedelja, koje su već počele da nose jaja. One su mnogo jače i mogu da se brinu o sebi, ali su još uvek dovoljno mlade da možete da ih naučite sve što je potrebno.

Izvor: Permaculture

PROČITAJTE:

Zašto kokama otpada perje

Zašto kokoške jedu svoja jaja i kako to da spriječite

Korisni savjeti za uzgoj ćurki na malim gazdinstvima

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI