Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRUTA - Otrovna i ljekovita biljka, ima je skoro svako dvorište

RUTA – Otrovna i ljekovita biljka, ima je skoro svako dvorište

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ruta (Ruta graveolens L.) je višegodišnji polugrm iz porodice istoimene rute (Rutaceae).

Karakteristike

Stabljika je glatka i sivkasta, u donjem dijelu razgranata, naraste do 70 cm visine. Korijen je žućkastosmeđe boje, u unutrašnjosti bijel, aromatičan kao i listovi. Izboji su u početku zeleni, kasnije sivkasti i plavkasto nahukani. Listovi su naizmjenični, dugi do 15 cm, neparno perasto jednostruko ili dvostruko razdijeljeni na zaobljene, plavkastozelene listiće koji podsjećaju na žabljine krakove, donji listovi su s peteljkama, gornji su sjedeći.

Cvjetovi su dvopolni, skupljeni u gronjaste cvatove. Dvostrukog su ocvijeća, čašku čini četiri zelena, šiljasta lapa, vjenčić je građen od četiri žutih, duguljastojajastih latica. Prašnika ima 8(-10), tučak je jedan s nadraslom plodnicom i međusobno sraslim vratovimaCvate od lipnja do kolovoza. Plod je žljezdavo točkav, go, u početku žućkastozelen, kasnije smećkastosiv tobolac koji sadrži smeđe sjemenke, dozrijeva u septembru i oktobru. Cijela biljka izraženog je aromatičnog mirisa.

Pročitajte: Ruska travarka Elena tvrdi – Ova tri korova su dar, a evo kako da ih upotrijebite

Stanište i uzgoj

Rasprostranjena je u jugoistočnom dijelu Evrope. Raste na toplim i suvim, kamenitim i siromašnim tlima. Ruta se razmnožava sjemenom u proljeće i vegetativno reznicama u kasno ljeto. Možete je posijati u saksijicu, pa kada je malo poraste presaditi u dvorište. Smjestite je na polusjenovito mjesto i već druge godine narašće stabilan grmić.

 Etimologija

Latinsko ime roda Ruta navodno potiče od grčke riječi ryesthai (spašavati), zbog ljekovitog svojstva biljke. Ime vrste graveolens znači jakog mirisa. Na stranim jezicima nazivi su common rue, herb-of-grace (eng.), Weinraute (njem.), rue des jardins, rue fétide (fr.), ruta comune (tal.), ruda (špa.), arruda (port.), vinska rutica (slo.).

Pročitajte: BOKVICA – Proljećni eliksir iz vašeg dvorišta

Upotreba

Upotrebljivi su listovi koji se beru prije cvjetanja. Koriste se usitnjeni za aromatizovanje sirćeta. Sadrže 0,06% otrovnog eteričnog ulja mirisa zbog čega su aromatičnog mirisa, oštrog ukusa i koriste se štedljivo – u malim količinama.

Osjetljivim osobama preporučljivo je koristiti zaštitne rukavice prilikom branja listova jer izazivaju osip i crvenilo. Posebno nije za trudnice jer izaziva pobačaj.

U Istri i sjevernoj Italiji prave se travarice od rute (grappa alla ruta)  i često se cijele grančice rute drže tako ostavljenima u bočici.

Nekada se smatralo da poboljšava vid te su Leonardo da Vinci i Michelangelo redovno konzumirali njene listiće.

Navodno mačke ne vole njen miris te je izbjegavaju, a u Indiji preporučaju saditi rutu uz kuću kako bi odvratili zmije.

Oprez – rukovanje rutom po sunčanom vremenom može osjetljivim osobama uzrokovati crvenilo, osip na koži ili čak plikove.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI