Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBOKVICA - Proljećni eliksir iz vašeg dvorišta

BOKVICA – Proljećni eliksir iz vašeg dvorišta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bokvica je jedna od najdostupnijih i najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka.

Sjetimo je se uglavnom u proljeće, kada bismo da osvježimo organizam zelenišem, ili kada nam je potrebno neko ljekovito prirodno sredstvo. Nabavka bokvice podrazumijeva odlazak u prirodu, traženje i branje. Ali, moguće je rasaditi je i u dvorištu, kako bi preko cijele godine bila nadohvat ruke. Ovaj posao ne zahtijeva preterano angažovanje, a ljekovita biljka nam je uvijek dostupna.

Ženska bokvica (Plantago major) i muška bokvica (Plantago lanceolata) imaju gotovo isto ljekovito svojstvo, koje je poznato hiljadama godina. Koristili su ih drevni grčki i kineski doktori, a u srednjovekovnim knjigama o ljekovitom bilju ta vrlo cijenjena biljka preporučivala se za nekoliko desetina bolesti. Čak se i potpuno zdravim osobama preporučuje da je koriste u ishrani, pogotovu s proljeća, kako bi se organizam oporavio od duge i iscrpljujuće zime. Najlakši način je dodavati je salatama ili cijediti sok od listova.

Pročitajte: BOKVICA – MELEM ZA LICE, ZAŠTITA ZA PLUĆA

Ublažava upale, jača imunitet

I muška i ženska bokvica koriste se u narodnoj medicini kao losioni i napici za rješavanje problema na koži, posjekotina, upale očiju. Blago je sredstvo za iskašljavanje. Sluz iz bokvice ublažava upale sluznice, pa je izvanredan lijek protiv kašlja i bronhitisa. Takođe, može da olakša stanje kod astme, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme sa disanjem.

Bokvica ima i antibakterijsko dejstvo, jer su nova istraživanja pokazala da ekstrakt bokvice djeluje protiv plućnih infekcija. Upotrebljava se kod katara gornjih disajnih puteva i kod sindroma nervoznih crijeva.

– Svježi sok preporučljiv je i za proljećni umor, za čišćenje krvi i podsticanje metabolizma. Zahvaljujući velikoj količini kalijuma djeluje i diuretički. Mladi i nježni proljećni listovi bokvice, ubrani u martu i aprilu, mogu da se upotrebljavaju za supu, miješane salate ili da se jednostavno spremaju kao spanać. Ukus kuvanih listova podsjeća na vrganje, a gorčina se može ukloniti potapanjem usitnjenih listova u mlakoj vodi pola sata. Sa starijih listova prethodno treba skinuti vlaknaste žile sa donje strane. Naravno, odlična je kombinacija meda i bokvice, koja je dobra za gastritis i za jačanje otpornosti organizma – kaže Toma Kovačević, pčelar iz Kragujevca i kreator ljekovitih imunomješavina od meda.

Pročitajte: Med i bokvica za savršeno zdravlje

U prirodu po zdrav obrok

Muška bokvica je poput zdravog proljećnog povrća. Jedu se mladi listovi, nabrani od marta do juna. Dodaju se u supu, a najbolje ih je miješati sa drugim lisnatim povrćem. U Njemačkoj ove listove prže na masti s jajima, šećerom i cimetom, a na Kavkazu i Dalekom istoku stavljaju ih u supe. Listovi se beru od juna do oktobra, po mogućnosti prije nego što biljke procvjetaju. Nakon svakog košenja, bokvica ponovno naraste. Treba ih odmah upotrijebiti.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI