Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRuska travarka Elena tvrdi - Ova tri korova su dar, a evo...

Ruska travarka Elena tvrdi – Ova tri korova su dar, a evo kako da ih upotrijebite

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Od ova tri “korova” može se napraviti čaj, kafa, hljeb…, a donose tijelu apsolutno zdravlje.

Puzava pirika

Pirika (pasja pšenica, obična pirika, pirevina, troskot, lat. Elymus repensje) je ozloglašeni “korov” koji nam je Bog doslovno bacio pod noge. Ne postoji ni jedan vrt bez pirike.

Širok je spektar bolesti kod kojih ova biljka može pomoći u rasponu od oftamologije do onkologije.

Pogledajte samo mačke i pse koji često znaju jesti piriku. Za čovjeka je ovaj korov neprocjenjiv jer obnavlja poremećen metabolizam.

Odvar od pirike pomaže kod cista, urinarne infekcije, izbacuje kamence iz bubrega i žuči, pomaže kod bolesti pluća, hroničnog bronhitisa, crijevnih bolesti, dijabetesa, hipertenzije.

Korijen pirike pomaže kod disfunkcije jajnika kod žena, tuberkoloze, furunkuloze.

Zdravija je i ukusnija od pšenice. Od suvog korijena se može napraviti i kafa ili kaša, a oni koji su živjeli u ratno vrijeme dobro se sjećaju ukusa ove biljke.

Pročitajte: Evo kako da koristite maslačak u ishrani

Maslačak

Maslačak se takođe smatra korovom. U rano proljeće neophodno je obrati mlade listove maslačka, potopiti ih vodu da bi se oslobodili gorčine pa od njih napraviti salatu.

Od ovog lišća se može skuvati i varivo, a korijen se može ispeći sa krompirom. Lišće maslačka pomaže kod anemije, artritisa, osteoporoze, upale limfnih čvorova…

U jesen ako vidite maslačak koji nije procvjetao, iskopajte korijen i osušite ga – to je čisto blago.

Čičak

Čičak je biljka koja može stati na kraj mnogim vrstama karcinoma. Pomaže kod dijabetesa, bronhitisa, artritisa, reumatizama, osteoporoze, frakture kostiju, hernije…

Čičak pomaže kod liječenja tumora jetre kao i ciroze jetre. Pomaže u smanjenju holesterola, pomaže kod problema sa bubrezima, izbacuje kamence iz bubrega i žuči.

Korijen čička sprječava gripu i normalizuje temperaturu. Čaj od korijena čička i cvijeta lipe uspješno liječi prehladu i gripu.

Od suvog i mljevenog korijena čička može se peći hljeb i kuvati kaša, a od lišća napraviti ukusno varivo ili salata. Od suvog korijena čička, maslačka i pirike se može napraviti ukusna i zdrava mješavina za kafu.

Elena Fedorovna Zajceva savjetuje da se korijenje ovog korova vadi u rano proljeće, ali može i u jesen, prirodno suši, zatim melje i koristi za kuvanje kaša, kafe i pravljenje hljeba.

Pročitajte: Kako koristiti ČIČAK kod raznih tegoba po receptima Vase Pelagića

Kako kuvati čaj od korijenja

Elena preporučuje da uzmete kašičicu suvog i mljevenog korova jedne biljke i potopite je u 400 ml ključale vode. Pustite da čaj vrije 10 minuta, a zatim ga sklonite s vatre. Ostavite čaj da odstoji dva sata i pijete po pola šolje tri puta dnevno, prije svakog obroka.

Nemojte miješati korijenje. Pijte sedam dana čaj od maslačka, zatim druge sedmice čaj od čička, a onda treće sedmice pijte čaj od pirike.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI