Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSavjet uz koji će vam božuri ove godine biti nikad raskošniji

Savjet uz koji će vam božuri ove godine biti nikad raskošniji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vole mediteransku i umjerenu klimu i djelimičnu sjenu. Idealno tlo je lagana i mekana zemlja, bogata hranjivim materijama. Prije sadnje tlo treba obogatiti kompostom.

Božuri su obožavani grmovi prekrasnog kuglastog cvata. Taj zavodljivi cvijet pun je simboličnog značenja – katkada je simbol prolaznosti, katkada ljubavi i naklonosti, nositelj blagostanja, časti, vrijednosti i plemenitosti. Božuri su načelno podijeljeni u dvije velike glavne grupe – grmoliki i zeljasti.

Sade se duboko u plodno, humusom bogato tlo koje se neće brzo osušiti niti za vrijeme ljetnih vrućina. Upravo je preplitka sadnja najčešća greška neiskusnih vrtlara pa im božuri ne uspiju. Dakle, jako je važno zasaditi ih dubolje od ostalog cvijeća. Zato je u proljeće korisno prekriti tlo oko biljke malčem kako bi se sačuvala vlaga u tlu.

Pročitajte: Šest stvari koje su ključne za njegu božura kako bi davao raskošne cvjetove

Prije sadnje tlo treba obogatiti kompostom. Grmovi trebaju puno prostora pa ako se sadi nekoliko grmova zajedno, preporučeni razmak je između 75 i 90 cm. Božur je cvijet koji ne prolazi neopaženo. Njegove dimenzije, u kombinaciji s laticama poput svile ili baršuna, osvajaju svaki pogled.

Ova prekrasna biljka koja plijeni svojim predivnim cvjetovima vrlo je popularna u vrtovima. Samoniklo raste u Maloj Aziji i Evropi. Rod obuhvata zeljaste vrste visine od 0,5 do 1,5 m i drvenaste vrste koje narastu i do 2,5 m u visinu. Cvjetovi, jednostavni ili puni, zavisno od vrste, javljaju se u proljeće i ljeto. Listovi su zeleni, razdijeljeni, s laganom primjesom bronzane boje kada su mladi, a u jesen poprimaju crvenkast ton.

Može se saditi u veće cvjetne posude i njima ukrasiti terase ili balkone. Prije sadnje dobro je tlo obogatiti vrtnim kompostom. Božuri mogu tolerisati laganu sjenu, ali će bolje rasti na suncu. Visoko rastuće vrste potrebno je poduprijeti na početku rasta. Zahtijevaju puno prostora za rast te jedan od drugoga trebaju biti udaljeni oko 75 do 90 cm. Božuri će stvarati velike cvjetove ako pupove koji se nalaze na postranim izbojima uklonimo.

Pročitajte: Tajni govor cvijeća – Koja je simbolika božura

Dobre vijesti za sve koji se ne žele puno zamarati presađivanjem i njegovanjem grma je da jednom zasađeni božur može ne istom mjestu cvasti godinama. Nadzemni dijelovi u jesen odumiru, a u proljeće ponovo tjeraju izbojke iz korijena koji je prezimio u zemlji. Božuri dobro podnose vrućine i nije ih potrebno mnogo zalivati, nego, kao što smo rekli, u startu duboko posaditi.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI