Subota, 3 Juna, 2023
spot_img

Ishrana ćurki

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pošto ćurke odlično koriste ispuste, najrentabilnije je da se gaje tamo gdje se raspolaže prostranim i suvim pašnjacima. 

Na ovakvim pašnjacima ćurke se mogu gajiti u većem broju, i to već u starosti od 2 i po mjeseca (poslije bobanja) pa sve do klanja, uz minimalne troškove za ishranu. Pri masovnom gajenju ćuraka na ovaj način, treba se pobrinuti da se na pašnjacima obezbijedi potreban broj nastrešnica sa sjedalima za odmaranje ćuraka, kao i potrebna količina pitke vode. Isto tako treba organizovati zaštitu od divljači.

Kod pašnjačkog načina gajenja ćurkama se iz ruke daje samo zrnasta hrana, uveče, poslije povratka sa paše. Ukoliko, pak, neposredno poslije žetve ćurke koriste kao ispuste i strništa, onda im se može uskratiti i večernji obrok zrnaste hrane.

Čurke koje nose hrane se kao i kokoške, sa tim što im se daju srazmjerno veći obroci.

Pošto najviše jaja snesu u proljeće, kada na poljima još nema dovoljno hrane, ćurkama se u to vrijeme hrana mora davati iz ruke. Ako je ćurka teška oko 4 kg, a nosi oko 15 jaja mjesečno, dnevno joj treba dati oko 160 grama zrnaste i druge biljne koncentrovane hrane. Pored toga, valja obezbijediti i dovoljno stočne hrane (80-90 g po grlu), zativ hraniva životinjskog porijekla (najmanje 10 g po grlu) i mineralnih hraniva (1 g kuhinjske soli i oko 6,5 g ostalih mineralnih hraniva po grlu dnevno). Količinski odnosi pojedinih hraniva u smješi za ćurke isti je kao i onaj u smješi za kokoške. U svakom slučaju, smješa za ćurke treba da bude sastavljena tako da sadrži najmanje 15% proteina, od čega najmanje 5% proteina životinjskog projekala (meso i rebilje brašno, krv i razni klanični otpaci).

Radi podmirenja potreba za proteinima i vitaminima u rano proljeće i preko zime – preporučuje se da se u smješu stavlja što lucerkinog brašna (do 25% ukupne količine smješe).

U intezivnoj proizvodnji ćurke se kao i kokoške mogu hraniti kompletnim krmnim smješama.

Izvor: agrosavjet.com / autor: Inž. Mihailo Krstić

PROČITAJTE:

Korisni savjeti za uzgoj ćurki na malim gazdinstvima

Savjeti za uspješan tov ćurki

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI