Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljaka10 prirodnih načina za borbu protiv rovca

10 prirodnih načina za borbu protiv rovca

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Borba s lisnim všima, leptirima ili krompirovom zlaticom izgleda kao dječja igra nasuprot borbi s ovim štetnikom, ali postoje načini da ga se riješimo ili bar ograničimo štetu koju uzrokuje.

Jeste li sreli rovca u svom vrtu? To što izgleda kao monstruozni hibrid žohara i raka, najmanji je problem. Ono što nije zanemarivo je brzina kojoj pravi štetu. Rovac preferira korjenaste biljke i sočne krtole. Borba s lisnim ušima, leptirima ili krumpirovom zlaticom izgleda kao dječja igra nasuprot borbi s ovim štetnikom, ali postoje načini da ga se riješimo ili bar ograničimo štetu koju uzrokuje.

Razmnožavanje rovca

Seksualna zrelost se događa krajem maja ili juna. Plodna ženka gradi podzemno gnijezdo na dubini od 10-15 cm sa 700 jaja. Piljenje larvi počinje od kraja juna, da bi mladi rovci u avgustu počeli samostalan život. Razvija se jedna generacija godišnje, a rovac prezimljava kao larva ili odrasli insekt u zemlji. Kako dolazi toplije vrijeme, izlazi na površinu i počinje se hraniti mladim korijenima, nježnim stabljikama, kao i lišćem.

Kakvu štetu pravi rovac?

Rovac “ore” zemljište u potrazi za hranom. Kopajući tunele, isušuje zemljište, pa tako od vrta lako mogu napraviti pustinju, posebice jer su vrlo vitalni i brzi. Rovac je sposoban letjeti, plivati i kopati do dubine od četiri metra. Naseljava vlažna zemljišta, pa je velika prijetnja tamo gdje je prisutno navodnjavanje, u plastenicima, kao i na poljima zasijanim uljaricama.

Kako se boriti protiv rovca?

Ovih 10 savjeta će vam pomoći u borbi s rovcem:

  1. Kokošje gnojivo ili stajnjak svinja – Rovac ne podnosi ova gnojiva, pa zemljište nahranite kokošjim gnojivom, a u jesen iskopajte kanale dubine 50 cm i napunite stajnjakom. Toplina će privući rovca. Početkom maja postavite nekoliko hrpica svježeg gnojiva na nekoliko mjesta u vrtu. Kukci će ući u njih napraviti svoj dom i tamo će položiti jaja. Nakon 25-30 dana, ove hrpice zapalite.
  2. Repelentne biljke – Zasadite neven, krizanteme, luk, korijander, čiji mirisi tjeraju rovce. Učinak je isti ako u blizini imate smrču, bor ili jelu, a između krumpira možete zakopati svježe rezane grane breze, debljine 2-4 cm na dubini od 25-30 cm, na razmak od 1,5-2 metra.
  3. Ljuska jajeta – Zdrobite ljusku jajeta i pomiješajte s nepročišćenim biljnim uljem. Zatim stavite dijelove ove mješavine u tunele. Ovo uništava štetnike, a ljuska će zamijeniti gnojivo za vrt.
  4. Zamka u hladovini – Rovci vole odmarati u sjeni, a vi im napravite prostor gdje se mogu okupiti, koristeći lim ili nešto slično. Skupljat će se ispod, u hladovini, a kada ih pronađete, pospite ih otopinom od četiri supene kašike deterdženta u 10 litara vode.
  5. Sapun – Jedna od najjednostavnijih metoda – jednu do dvije litre otopine sapuna sipajte u kanale.
  6. Staklo – Oko biljaka iskopajte rovove u koje ćete unijeti slomljeno staklo, jer ćete tako spriječiti kretanje rovca.
  7. Tegle – Između kućica u kojima se nalaze biljke postavite tegle, s otvorom ukopanim u zemlji i napravite klopku.
  8. Boca piva – U proljeće sipajte 50-100 grama piva u staklenu bocu. Pritegnite grlo komadom gaze. Bočicu pod kutom od 45 stupnjeva ojačajte s tri do četiri centimetra na zemlji, kako biste napravili klopku za rovca.
  9. Brazde s naftalinom i petrolejom – Ako se ne plašite ozbiljnijih mjera, napravite velike brazde i popunite ih naftalinom ili petrolejom.
  10. Jod – Prije nego što zasadite korjenaste kulture, zalijte brazdu s otopinom 20 kapi joda na 10 litara vode.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI