Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoROTKVICA - Sjetva, djubrenje i njega

ROTKVICA – Sjetva, djubrenje i njega

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rotkvica se koristi u ishrani kao salata u proljeće i jesen. Zadebljali korijen je male energetske vrijednosti (73,2 kJ), a u odnosu na druge korjenaste vrste bogata je pantotenskom kiselinom, vitaminom C i vitaminom U (kao i druge biljke iz ove familije).

Rotkvica je bogata kalijumom, gvožđem i kalcijumom. Ljut ukus i specifičan miris dobija se od organskih jedinjenja bogatih sumporom.

Biološke osobine

Rotkvica je umjerenog zahtjeva za toplotom. Niče na temperaturi od 2-3ºC, ali je optimalna temperatura za nicanje i cvjetanje 22ºC. Za vegetataivni rast optimum je 16-18ºC. Mlade biljke mogu podnijeti i do -3ºC, a u fazi rozete i niže temperature.

Visoka temperatura, uz nedostatak vode, pogoršava kvalitet korijena. Rotkvica zatjeva dosta svjetlosti upravo kao prava biljka dugog dana. Rotkvica zatjeva stalnu optimalnu vlažnost zemljišta (60-80% PVK), jer je tada korijen sočan i kvalitetan.  Suviše vode poslije sušnog perioda dovodi do pucanja korijena.

Proizvodnja rotkvice

Zemljište

Rotkvica najbolje uspijeva na lakom, rastresitom zemljištu slabo kisele reakcije pH 5,2 do 6,7.

Plodored

Rotkvica se gaji poslije usjeva đubrenih organskim đubrivom. Najčešće je prethodna, naknadna kultura i često međukultura između redova luka i salate.

Obrada zemljišta

Za proljetnu proizvodnju osnova obrada se obavlja u jesen na dubinu od 30 cm. U proljeće se obavlja proljetna obrada uz dobru predsjetvenu pripremu zemljišta. Za ljetnu sjetvu obrađuje se odmah po skidanju prethodnog usjeva uz istovremenu predsjetvenu pripremu zemljišta.

Đubrenje

Nakon kulture koja ostavlja dosta azota u tlu (grašak, pasulj) često nije potrebno đubriti azotom jer prevelike doze mogu djelovati na smanjenje kvalitets. Đubrenje se obavlja jednom i to prije sjetve s 400 kg/ha NPK 7-20-30 + gvožđe(Fe) + cink (Zn) 150 – 200 kg/ha Uree 46 %.

Sjetva

Rotkvica se sije krajem februara ili početkom marta za ranu, u toku aprila za ljetnu i u septembru za jesenju proizvodnju.

Sjetva se obavlja postepeno svakih 7 do 10 dana što produžava vrijeme dospijevanja. Najčešće sjetva je u četvororedne trake sa rastojanjem traka od 50 do 60 cm i redova od 10 do 15 cm. Rastojanje u redu od 5 do 10 cm postiže se prorjeđivanjem u fazi prvih pravih listova.

Sjetva se obavlja na dubinu od 2 cm. Potrebno je 350 sjemenki po m2.

Njega

U početku vegetacije obavlja se prvo kultiviranje. Rotkvica se redovno zaliva, najvažnije je pravovremeno navodnjavanje, da vlaga tla ne padne ispod 60 % poljskog vodnog kapaciteta.

Pored prihranjivanja NPK đubrivom, u slučaju ako je usjev slab, veoma dobro reaguje na folijarno prihranjivanje tečnim đubrivom.

Rotkvicu najčešće napada buvač.

Ubiranje

Rotkvica se ubire postepeno, kada korijen dostigne veličinu za datu sortu. Korijen se vadi iz zemlje, odsijeca se pravi korijen, a rotkvica se vezuje u vezice od 5 do 10 komada.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Rotkvica – Idealan čistač organizma

Potrebe povrća za petočlanu porodicu /TABELE/

Rotkvica nije zahtjevno povrće, a prva berba dolazi jako brzo!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI