Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiRijetka vrsta PLAVE BANANE ima ukus sladoleda od vanile

Rijetka vrsta PLAVE BANANE ima ukus sladoleda od vanile

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plava banana – Oni koji su je probali kažu da je izvrsna, toliko ukusna da su lizali koru iznutra kako bi pokupili zadnju mrvicu.

Blue Java banana, koju zovu i ‘sladoled bananom’, je mala, zdrava i ukusna voćka, a jedina mana joj je što je rijetka. Raste prvenstveno u južnoj Aziji, iako je uzgajaju i u drugim dijelovima svijeta, a sposobna je preživjeti temperature koje se spuštaju čak ispod nule.

Najidealnija temperatura za rast bila bi oko 5 stepeni Celzijusa. Zreli plodovi su dužine oko 13 centimetara, a sama biljka naraste do oko 5,5 metara.

Plava banana ima ukus po sladoledu od vanile, jako lijepo miriše i bogata je kalijumom te još mnoštvom minerala. Od hranjivih sastojaka u sebi sadrži 0,3 grama masti, 22,8 grama ugljikohidrata i 89 kalorija, na 100 grama banane. Čak i njeni listovi su korisni, a stanovništvo južne Azije zna ih koristiti za pripremu hrane, kao podložak za prženje, pečenje, grijanje, kuvanje…Oni koji su je probali kažu da je izvrsna, toliko ukusna da su lizali koru iznutra kako bi pokupili zadnju mrvicu, prenosi truththeory.com.

Pogledajte u videu kako izgleda:

Izvor: 24sata.hr

PROČITAJTE:

MANDRAGORA – Biljka tajanstvenih moći

Kako da uzgajate nar u svom domu?

Uzgoj jagoda u PVC cijevima

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI