Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaInstaliran prvi robot za mužu u Semberiji

Instaliran prvi robot za mužu u Semberiji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Govedarska farma Nebojše Đokića iz Dvorova kod Bijeljine prva je farma muznih grla u Semberiji u kojoj je instaliran robot za mužu.

Robot je u funkciji nešto više od mjesec dana i grla se još privikavaju na novi način ishrane i muže. Ipak, Đokići već primjećuju napredak u proizvodnji mlijeka, lakše kontrolišu grla i manje je fizičkog rada u farmi.

Skroman početak

Proizvodnjom mlijeka porodica Nebojše Đokića bavi se 20 godina. Počeli su skromno, s nekoliko muznih krava, a danas na farmi imaju više od 150 grla, od kojih je 65 u sistemu muže, 20-ak steonih i 25 priplodnih junica koje će do kraja godine ući u sistem muže, a ostalo su telad za tov. Zbog sve većeg problema s nedostatkom radne snage Đokići su uz pomoć podsticaja za kapitalne investicije resornog ministarstva, u iznosu 30 odsto, kupili robot za mužu.

– Robot košta oko 275.000 maraka, a ja sam uložio još 30-ak hiljada da pripremim lokaciju za njegovo instaliranje. Odlučio sam se na kupovinu robota zbog podsticaja resornog ministarstva i povrata PDV. Isključivo svojim sredstvima sada to ne bih mogao – kaže ovaj ugledni farmer.

Kako sve izgleda

Ova specijalizovana mašina olakšaće mnogo brigu o muznim grlima. – Krave ulaze u selekcionu kapiju koja odvaja krave koje su za mužu i koje su za hranu i selektuje ih tokom svih 24 časa.

Krave imaju na sebi respondere koji robotu omogućavaju da prepozna koje su krave za mužu – pojašnjava Đokić. Grla koja uđu u boks za mužu dobiju dodatnu količinu koncentrata prilagođenu proizvodnji mlijeka. Na ovaj način se postiže ušteda u ishrani, a povećava broj muža tokom 24 sata.

– Primjetili smo da dobre krave, koje daju više mlijeka, robot muze tri puta, a planiramo da ubacimo i četvrtu mužu. Imamo kompjuter u koji ukucamo podatke, vidimo količinu mlijeka, odredimo koncentrat i koliko će puta ići na mužu. To nam praktično olakšava posao, a povećava produktivnost grla – napominje farmer. Robot za mužu kontroliše i kvalitet mlijeka. Ako grlo ima mastitis u nekoj od komora vimena robot to mlijeko izdvaja u posebnu posudu, a zdravo mlijeko u laktofriz. Instaliranjem robota dobili su više vremena za druge poslove na farmi.

Niska otkupna cijena

Za sada, kaže Đokić, najveći problem je niska otkupna cijena mlijeka. Mljekari iz Kozarske Dubice dnevno isporučuje 1.000 litara mlijeka prve klase. Posljednjih nekoliko mjeseci mljekara je otkupnu cijenu smanjila na 58 feninga po litri.- Poslovanje pod ovim uslovima nije isplativo, praktično smo na nuli. Koliko uložimo toliko dobijemo, a od zarade za sada ništa.

Da nemamo podsticaj morali bismo smanjiti proizvodnju ili čak odustati – naglašava Đokić. S obzirom na to da drugi otkupljivači plaćaju mlijeko kooperantima više i od 10 feninga po litri Nebojša Đokić i još nekoliko većih proizvođača mlijeka iz Semberije razmišljaju da mlijeko ponude nekoj drugoj mljekari i ostvare bolju cijenu i rentabilniju proizvodnju.

Izvor: srpskainfo.com

PROČITAJTE:

Dvadesettrogodišnjak iz Trna uzgaja 420 sorti paradajza

Umjesto u igricama i mobitelima, mladić Jusuf Mašić uživa u uzgoju peradi

Tehnološke inovacije koje mijenjaju način gledanja na poljoprivredu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI