Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKako da uzgajate nar u svom domu?

Kako da uzgajate nar u svom domu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uz par praktičnih savjeta, možete osmisliti svoj egzotični kutak koji će krasiti divna biljka nar i uživati u njegovim ukusnim plodovima!

Kako ističu mnogi stručnjaci u oblasti hortikulture, ovu biljku uopšte nije toliko teško uzgojiti.

Drveće nara koje se uzgaja napolju može da poraste čak i više od deset metra.

Međutim, patuljasta vrsta ovog egzotičnog voća pod imenom Punica granatum var. Nana ne doseže čak ni metar, te je idealna za uzgajanje u kući.

Uz samo malo pažnje prilikom uzgajanja , možete sami uzgajati ovu biljku koja vam neće doprinijeti samo zanimljivom dekoru doma, već će vam obezbjediti i ukusne plodove.

Sjeme nara možete uzgajati u saksiji koju ćete napuniti tresetom i pijeskom u odnosu 1: 2. Ovakvim kombinovanjem dobijate kvalitetno zemljište za svoju biljku.

Biljci je potrebno mnogo svjetlosti, te je poželjno da je stavite na mjesto koje je izloženo suncu, po mogućstvu u južnom ili istočnom dijelu kuće.

Ukoliko ne možete da postignete temperaturu od oko 15 stepeni Celzijusovih u blizini prozora, idealno bi bilo da svoju biljku zaštitite providnom folijom kako biste stvorili efekat staklene bašte.

No, budite pažljivi i povremeno skidajte foliju svakog dana barem na kratko.

Nar treba zalivati, kako biste ga obezbjedili dovoljnom količinom minerala. Ipak, potrudite se da u ovome ne preterujete, jer će previše vlagi uništiti izdanke.

Ovu egzotičnu biljku bi valjalo ponekad i nađubriti. Pomiješajte tri do četiri kapi đubriva u četvrtini kantice i zalivajte svoje drvo sa ovim rastvorom.

Izbjegavajte da svoju biljku držite na mjestima gdje može direktno biti izložena toplotnom izvoru, posebno ako je riječ o različitim grejalicama jer je možete isušiti.

Nar će procvjetati nakon devet mjeseci, a nakon dvije do tri godine možete očekivati i prve plodove.

Izvor: Lisa.rs

PROČITAJTE:

Ovo voće i povrće možete gajiti na balkonu – Nećete imati potrebe da idete na pijacu!

Uzgojite malinu na terasi svog stana

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI