Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRezidba voćaka stradalih od zimske hladnoće

Rezidba voćaka stradalih od zimske hladnoće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Većina listopadnih voćaka u razdoblju dubokog zimskog mirovanja može podnijeti temperature oko 20 ºC ispod nule. Ponekad se ipak dogodi da voćke jako stradaju od zimske hladnoće.

KAKO POMOĆI VOĆKAMA STRADALIM OD HLADNOĆE?

Prvo se mora utvrditi koji su dijelovi krošnje stradali i kolika je šteta. Na tanjim se granama na više mijesta voćarskim nožem zaraže kora i ako je tkivo ispod kore uobičajne boje i izgleda, možemo biti sigurni da je voćka ostala neoštećena.

Ako je tkivo ispod kore smeđe boje i izgleda suvo, došlo je do smrzavanja na tom mjestu.

S utvrđivanjem oštećenja od hladnoće i rezidbom ne treba žuriti nego pričekati početak kretanja vegetacije da se vidi odakle će voćka početi tjerati mladice.

Sigurno će biti dosta izbojaka čiji su vegetativni pupovi stradali jer su oni manje otporni od debljih grana. Tada mladice rastu iz adventivnih i latentnih pupova na starijm granama i iz vegetativnih pupova jednogodišnjih izbojaka koji nisu stradali od hladnoće.

Grane na kojima nema ni jedne mladice mogu se odstraniti do mjesta odakle izrastaju nove mladice. Ne treba paziti na uzgojni oblik ni lijep izgled jer se rezidbom mora spastiti voćka.

Nakon toga treba pomno pratitit rast voćke i provjeravati postoje li mladice koje znatno zaostaju u rastu i izgledaju uvenulo. Primijete li se takve grane, treba ih odsraniti sve do mjeseta gdje se zarezivanjem kore utvrdi da tkivo ispod nije zdravo.

Mladice će se na oštečenim mjesetima sigurno osušiti jer ne dobijaju potrebne hranjive tvari iz korijena.

Po nekad hladnoća znatno uništi voćku pa je jedino rješenje njezino krčenje i sadnja nove voćke.

Sve mladice treba ostaviti da slobodno rastu kako bi se krošnja što prije obnovila. U sljedeće dvije do tri godine postupnim se izborom najpovoljnijih grana i umjerenim prorjeđivanjem grana obnavlja krošnja. Kasnije se rezidba obavlja uobičajen način.

Ako je voćka manje oštećena obnavlja se samo manji dio krošnje ili pojedini dijelovi garna. Rezidba se tada gotovo ne razilikuje od uobičajene. Obnavljaju se samo stradali didjelovi krošnje, a na neoštećenim dijelovima obavlja se uobičajena rezidba.

Izvor: agrosavjet.com/Autor: prof.dr.sc. Tomislav Jemrić

PROČITAJTE:

Rezidba korijena nerodne voćke

Zašto je važna zimska rezidba šljive?

Bliži se zimska rezidba voćaka!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI