Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoZašto dolazi do neplodnosti kod krava

Zašto dolazi do neplodnosti kod krava

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neplodnost krava je težak i vrlo važan problem. Zbog neplodnosti krava smanjuje se broj teladi i produkcija mlijeka, što izaziva ne samo zootehnički, već i ekonomski problem.

Neplodnost kod životinja je stanje kada ženske životinje ne mogu rađati potomstvo koje je sposobno za život. Uzroci neplodnosti mogu biti razni, a najčešće su u vezi sa načinom ishrane i uzgoja. Životinje su jalove kada ne mogu ostati steone poslije tri uzastopna parenja ili osjemenjavanja. Junice su privremeno jalove ako u uzrastu 16 –18 mjeseci, pri tjelesnoj masi 380-400kg, nisu imale tjeranje, odnosno nisu ostale steone.

Jalovost je u 20% slučajeva urođena, dok je u 80% slučajeva posledica nepravilnog držanja ili loše ishrane: nedostatak bjelančevina, vitamina, minerala; ishrana smrznutom, pljesnivom i pokvarenom hranom; izgladnjivanjem u vrijeme suše;-nedostatak soli. Hrana lošeg kvaliteta i male hranljive vrednosti izaziva jalovost u 50% slučajeva i naziva se gladni sterilitet.

Gladni sterilitet nastaje, najčešće u zimskom periodu kao i početkom proljeća ako se u ishrani koristi loše sijeno, kukuruzovina, slama. Slaba ishra uzrokuje kašnjenje u polnom razvoju ženskih i muških životinja i njihovo kasno uvođenje u priplod.

Slaba ishrana steonih krava i junica dovodi do slabljenja kondicije zbog čega nastaju povađanja (pobačaji) i rađanje teladi nesposobnih za život. Jalove životinje ponovo mogu postati plodne ukoliko se hrane dovoljnim količinama kvalitetne hrane.

Posebno treba obratiti pažnju na unos dovoljnih količina minerala (najznačajniji su kalcijum, fosfor, kalijum, natrijum i hlor) i vitamina koji se mogu unositi u organizam putem preparata: koštano brašno, kostovit ili davanjem putem injekcije.

Kravama i junicama se svakodnevno u ishrani mora davati 30-40gr (jedna supena kašika) kuhinjske soli. Nikako se so ne smije davati jednom sedmično u većim količinama, jer se može izazvati trovanje. Simptomi nedostatka soli su izopačen apetit, kada krava liže zidove štale i pije mokraću i osoku.

Nedostatak soli takođe dovodi do pobačaja, jalovosti, smanjenja lučenja mlijeka, mršavljenja i slabog apetita. Da bi se spriječila jalovost kod krava i junica, štale moraju biti dobro provetrene, svijetle i umerene temperature. Ležajevi moraju biti udobni, suvi, čisti i prostrani. Krave se moraju redovno voditi na ispašu. Oboljenja polnih organa su takođe uzročnici jalovosti, kao i razna druga oboljenja (nogu, kičme, papaka, mišića, vimena, organa za varenje) i greške u osemenjavanju,

– propuštanje gonjenja (vođenja),
– kasno, ili prerano osjemenjavanje,
– pogrešno, nestručno osjemenjavanje,
– osjemenjavanje mrtvim ili slabo pokretljivim sjemenom (spermatozoidima),
– osjemenjavanje suviše mladih i nerazvijenih životinja,
– osjemenjavanje starih životinja (najveća plodnost kod krava je između četvrte i osme godine) su uzroci jalovosti životinja.

Proizvođači moraju shvatiti značaj ishrane i njen uticaj na reprodukciju krava kako bi preduzeli odgovarajuće mjere i smanjili ekonomske gubitke koji tom prilikom mogu nastati.

Izvor: domaćinska kuća

PROČITAJTE:

U kojoj zemlji krave daju najviše mlijeka?

Stres kod stoke: Kako da smirite uznemirene krave

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI