Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRezidba korijena nerodne voćke

Rezidba korijena nerodne voćke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zimska rezidba krošnje kod voćaka kod nas je jedan od osnovnih pomotehničkih zahvata kojom se reguliše rodnost. Međutim, kod nekih vrsta i sorti, uz navedenu zimsku rezidbu krošnje, sve češće se primjenjuje i rezidba korijena.

Naime, rezidbom korijena direktno utičemo na smanjenje korijenove mase kod bujnih stabala i uspostavljamo ravnotežu rasta nadzemnog i podzemnog djela voćke. Utičemo na smanjenje bujnosti voćke, povećavanje rodnosti, a samim time i na povećavanje mase ploda.

Kod sprovedene rezidbe podzemnog djela (korijena), dolazi do slabijeg rasta nadzemnog djela, što kao krajnji rezutat može dovesti do veće rodnosti i slabije bujnosti. Slabija bujnost rezultira manjim brojem listova i slabijom ishranjenosti korijena, pa se postiže efekat „malo stablo“, urednija rodnost.

Osim navedenog rezidba korijena daje i sljedeće rezultate:

– utiče na smanjivanje alternativne rodnosti, kao i na diferencijaciju cvjetnih pupoljaka – naime, rezidbom korijena moguće je poništiti negativan uticaj plodova, na diferencijaciju cvjetnih pupoljaka i ostvariti redovitiju rodnost
– doprinosi stabilnijem i boljem prinosu
– omogućava intenzivan rast vlaknastog korijenja – adsorpcija Fe i Zn u samim plodovima nije u direktnoj vezi samo sa dužinom korijena, nego i sa volumenom sitnih žilica korijenja
– omogućava lakše usvajanje mineralnih materija i makro i mikro elemenata (N, P, K, Ca, Cu, Mn, Zn, Mg), koji su neophodni za rast i razvoj biljke (ploda)

Osim napred navedenog, rezidbom korijena povećava se aktivnost biljnih hormona, koji pospešuje transport kalcijuma i time neutrališu negativan uticaj drugih hormona koji ometaju transport kalcijuma u plodu.

KAKO REZATI KORIJEN

Korijen voćaka možemo rezati sa jedne ili sa obe strane voćke na udaljenosti od 20 – 50 cm. Ako sprovodimo rezidbu samo jedne strane, tada režemo na manjoj udaljenosti, a ako je sprovodimo sa obe strane, tada režemo na većoj udaljenosti od debla voćke. Vremenski, rezidbu korijena možemo sprovoditi tokom cijele godine.

Međutim najveći uticaj na smanjenje bujnosti postiže se rezidbom u proljeće prije početka otvaranja pupoljaka.

Proljećna rezidba korijena nerodne voćke

Ako rezidbu korijena sprovodimo prije otvaranja pupoljaka smanjuje se veličina ploda, što može imati prednost kod sorti velikog ploda i izrazite bujnosti. U zavisnosti od toga šta želimo postići, određujemo i vrijeme rezidbe korijena.

Rezultat rezidbe korijena zavisi od:
– bujnosti voćke
– alternaciji
– tipu zemljišta i odnosima u zemljištu
– godišnjem rasporedu padavina, odnosno mogućnosti navodnjavanja

Za obavljanje rezidbe korijena koristi se oštri nož pričvršćen na radni organ traktora. Nož može biti ravan ili zakrivljen Rezidbu korijena, kao i nadzemnog djela, trebalo bi obavljati stručno i u pravo vrijeme, jer se pokazala djelotvornom za smanjenje vegetativnog rasta, ali je zabilježeno i negativno dejstvo na masu ploda i sam prinos. Naime, rezidba korijena ne daje jednake rezultate u svim godinama. U principu, rezidbu korijena dobro je sprovesti u godinama niže rodnosti.

Nepravilno sprovedena rezidba korijena (sprovedena u pogrešno vrijeme ili prejako) može imati za posljedicu preveliko smanjenje volumena korijena, a time i previše smanjen rast, veliki udio manjih plodova, a može prouzrokovati i jaku mrežavost plodova. U sušnim godinama moguć je i stres od suše. U svakom slučaju potrebna je konsultacija stručnjaka i oprez da ne bi došlo do neželjenih efekata.

Izvor: PSSS 

PROČITAJTE:

Rodne grančice koštičavog voća – Slikovit prikaz!

Vinograd – Bolesti vrebaju tokom zimskog mirovanja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI