Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZašto je važna zimska rezidba šljive?

Zašto je važna zimska rezidba šljive?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Orezivanje omogućava bolju pripremljenost stabala na niske temperature. Potrebno je obratiti pažnju i na sortiment jer svaka sorta zahtijeva drugačiju rezidbu i uzgojni oblik.

Najzastupljenije sorte šljiva u našim krajevima su čačanske sorte, tj. čačanska rodna, rana, ljepotica, zatim stenlej i savka, odnosno, požegača koja je i dalje među najtraženijim sortama, iako je desetkovana Plum pox virusom, prouzrokovačem virusa šarke šljiva. Razlozi njene popularnosti su i ti što se od nje prave najbolja rakija i pekmez, iako ima i onih koji vole i druge sorte.

Bez rezidbe – nema roda

Da bi imali redovan rod, neophodno je obaviti zimsku rezidbu. U velikim voćnjacima ona počinje u novembru, a u manjim, obično od februara. Ako se uradi orezivanje, voćka će imati više snage u slučaju pojave niskih temperatura, odnosno, mraza. Ukoliko se tada javi višak grana, to crpi snagu stablu koje mora da je rasporedi onda na više frontova. Optimalan broj grana i pupoljaka omogućiće voćki da duže izdrži period niskih temperatura.

Ovo su GRANE koje treba OREZATI prilikom orezivanja VOĆAKA!

Šljiva, kao i ostale koštičave vrste, ranije počinje sa vegetacijom i zbog toplijih zima zna se desiti da kreće sa listanjem i cvjetanjem u drugoj polovini marta. Iz istog razloga, do listanja i cvjetanja dolazi već u decembru što, iako je manjeg intenziteta, negativno utiče na rod u narednoj godini, prije svega zbog iscrpljivanja voćaka i slabije pripremljenosti na nagle promjene temperatura, praćenih mrazom i snijegom.

Svaka sorta zahtjeva posebnu rezidbu

Šljiva rađa na mješovitim i cvjetnim grančicama i majskim kiticama. Svaka sorta je specifična. Tako čačanska rodna zahtijeva oštru rezidbu jer će u tom slučaju redovno da rađa. Jednogodišnji mladari režu se za jednu trećinu, a skeletne grane se prikraćuju na bočne, sa rodnim pupoljcima, kako bi se osiguralo dovoljno zamjenskih grana. S druge strane čačanska ljepotica i stenlej, prvenstveno rađaju na cvjetnim grančicama dugačkim do 30 centimetara i majskim kiticama, dužine do pet centimetara. Kako god da se oreže stenlej će da rađa, kažu iskusni voćari.

Najčešći uzgojni oblici

Što se tiče uzgojnog oblika šljiva najbolje rađa u piramidalnoj formi ili kotlastoj (vaza). Za požegaču je preporučljiva kotlasta jer rađa na krajevima krošnje. U unutrašnjosti treba očistiti grane koje idu ka unutra. Za ostale sorte preporučuje se piramidalna, sa granama pod uglom od 45°, u odnosu na provodnicu. Ako grane savijete pod ugao od 90°, nakon nekoliko godina doći će do njihovog sušenja u osnovi i gubljenja značajnijeg roda. I kod piramidalne krošnje neophodno je ostaviti unutrašnjost čistu od vodopija koje će u vegetaciji zasjenjivati ostale grane i omogućiti uslove za pojavu bolesti. Sve grane koje idu iz zemlje, iz spavajućih pupoljaka, moraju da se odstrane jer crpe snagu stablu i smanjuju rod.

Pazite na bolesti i štetočine

Prilikom rezidbe, rez mora biti kos, malo iznad pupoljka. Ne treba ostavljati patrljke već rezati do osnove grana, koje se potpuno otklanjaju jer će, u suprotnom, doći do sušenja preostalog dijela grančice i pojave raka. Prouzrokovači bakterijskog raka koštičavog voća su bakterije Pseudomonas syringae pv. syringae i P. syringae pv. morsprunorum. Bakterije uzrokuju i uzdužno pucanje kore debla.

Ne zaboravite da pregledate stabla prije i tokom orezivanja. Obratite pažnju na prisustvo drvenara i da li su grane ili deblo promijenile boju u tamno ljubičastu ili crnu, što je indikator pojave raka koštičavog voća. Ako vidite rupe u deblu, ispod ramenih grana, u prethodnoj godini stablo je bilo napadnuto drvenarom što znači da bi trebalo da se postave klopke za privlačenje ženki koje će da izlete u rano proljeće.

Pojava smole na deblu i granama znak je oboljevanja od raka ili monilioze koštičavog voća (prouzrokovač Monilinia laxa). Uklonite i mumificirane plodove koji predstavljaju izvor zaraze od Monilie u narednoj godini.

Obaviti zaštitu stabala nakon orezivanja

Nakon rezidbe obavezno tretirajte stabla smješom bakra i kreča (na 100 litara vode, dovoljan je jedan kilogram ili jedan litar bakarnog preparata, pet kilograma gašenog kreča i jedan kilogram soli, za bolje prijanjanje sredstava) kako bi se uticalo i na slabiji intenzitet napada bolesti i štetočina. Ima i proizvođača koji prije ili poslije bakra, tretiraju voćnjak sa jedan i po do dva kilograma sode bikarbone na 1.000 litara vode jer je soda izvrsno dezinfekciono sredstvo.

Izvor: Agroklub.ba

PROČITAJTE:

Rezidba korijena nerodne voćke

Bliži se zimska rezidba voćaka!

NAJSIGURNIJI način rezidbe – Ostavljanje pupoljka na kretanje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI