Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoBliži se zimska rezidba voćaka!

Bliži se zimska rezidba voćaka!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Voćku režemo kako bismo dobili redovnu i kvalitetnu rodnost, a učinak rezidbe se poznaje po rodnosti. Zimska rezidba voćaka obavlja se tokom mirovanja vegetacije.
Rezidba jabučastog voća može krenuti od decembra pa traje do početka listanja, dok se početak rezidbe koštuničavog voća pomjera prema početku proljeća. Razlog je velika osjetljivost koštuničavog voća na izmrzavanje, koja se ranijom rezidbom povećava.

Osnovno pravilo orezivanja je da se uklone bolesne, oštećene i suve grane, kao i guste grane koje se međusobno presjecaju. Po pravilu grane se odstranjuju do kraja, ne skraćuju se. Skraćuju se samo slabije i rodne grančice ili nešto jače grane, kako bi se razgranale. Osnovni zahvati koji se obavljaju tokom zimske rezidbe su proređivanje, prekraćivanje i savijanje grana.

Prorijeđivanje grana

Prorijeđivanjem, se utiče na bolje osvjetljavanje krošnje. Ukoliko se grančice ne proređuju skeletne grane ogole. Potreba za ovim zahvatom naročito se javlja kod mlađih stabala, u razdoblju formiranja uzgojnog oblika, ali i kod stabala u periodu plodonošenja. Rane koje nastaju rezom moraju se zagladiti i premazati voćarskim voskom.

Prekraćivanje

Prekraćivanje se najčešće obavlja u tijeku formiranja uzgojnog oblika. Vrši se na pupoljku koji ima bočni položaj i na ovaj način se utječe na otvaranje krošnje. Vrši se nekoliko milimetara iznad pupoljka sa blago zakošenim rezom prema sredini pupoljka.

Savijanje grana

Savijanje grana ima za cilj da se smanji snaga rasta, ubrza plodonošenje, odnosno da se stvori više rodnih grančica.

Zimsku rezidbu voćaka u uzgoju treba svesti na što manju mjeru. One voćke koje se redovno orezuju bolje rode i stvaraju dovoljno rodnih pupoljaka iz kojih će se iduće vegetacije razviti cvjetovi. Orezane voćke imaju prozračnu i dobro osvjetljenu krošnju što povoljno utječe na kvalitetu plodova i zdravstveno stanje voćke, dok se u zgusnutim i zasjenjenim krošnjama dugo zadržava vlaga nakon kiše pa su takve voćke sklonije bolestima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI