Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRezidba u prvoj godini nakon sadnje

Rezidba u prvoj godini nakon sadnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rezidba u prvoj godini nakon sadnje – Nakon sadnje, a prije početka vegetacije, sadnice se skraćuju na željenu visinu debla kojoj se dodaju još tri dobro raspoređena pupa iz kojih će se razviti prve dvije osnovne grane središnja osa koja se uzgaja iz najvišeg pupa. Pupovi međusobno moraju biti razmaknuti dvadesetak cm kako bi grane krošnje bile čvrste.

Rezidba u prvoj godini nakon sadnje

Prvi i najniži pup morao bi biti okrenut prema jugozapadu kako bi osnovna grana, koja će se iz njega razviti, štitila deblo od mrazopuca i ožegotina. Drugi pup mora biti okrenut prema jugoistoku kako druga osnovna grana ne bi zasjenjivala prvu osnovnu granu. Treći pup je najviši i iz njega se razvija središnja osa iz koje će se kasnije oblikovati još tri do pet osnovnih grana, zavisno od bujnosti i željene visine voćke.

Pročitajte: Kada se izvodi ljetna rezidba voćakai na kojim voćnim vrstama?

Ako neka mladica i nema željeni smjer rasta, onda se povijanjem može ispraviti da raste
u željenom smjeru. Jedino je važno da raste blizu potrebnog mjesta na voćki i da se povijanjem ne pravi velik luk.

Sve mladice koje rastu iz ostavljenih pupova treba pustiti da slobodno rastu do kraja juna.
Tada se nepotrebne mladice poviju oštro prema dolje ili se pinciraju na dva lista čim narastu 10-15 cm.

Važno je da mladice koje su ostavljene za osnovne grane imaju ujednačen rast. Ako mladice za osnovne grane slabo rastu, privremeno se mogu ostaviti u uspravnom položaju kako bi ojačale, a povijanje se pod željenim uglom ostavi za drugu vegetaciju nakon sadnje.

Nakon prvog pinciranja iz pazušaca listova pincirane mladice razviće se nove mladice
koje treba ponovo pincirati kako bi se snaga rasta voćke mogla usmjeriti na mladice koje će
se razviti u osnovne grane.

Pročitajte: Rezidba oraha određuje brojnost i kvalitet ploda

Nepoželjne suparničke mladice, koje se razviju blizu središnje
ose, najbolje je odmah odstraniti ili oštro pincirati kako bi se središnjoj osi omogućio neometan rast. Pinciranje je potrebno ponoviti kada se iz pazušca listova pinciranih mladica razviju nove mladice kako bi se snaga rasta voćke mogla usmjeriti na ostavljene mladice.

Kada ostavljene mladice narastu 40-50 cm, potrebno ih je poviti tako da zatvaraju ugao od
oko 45° u odnosu na središnju osu. To se može učiniti uz pomoć bambusovih štapova ili nekog drugog potpornja koji se zabode u tlo pod uglom od 45° i čvrsto priveže za kolac koji je postavljen uz voćku, a zatim se za štap priveže mladica.

Treba paziti da se mladica prejako ne stegne kako se vezivo ne bi usjeklo u nju. Drugi je način učvršćivanja mladice uz pomoć štapova koji se pričvrste u krošnju kako bi držali potreban razmak. Izbojci se mogu poviti u odgovarajući položaj i uz pomoć malih betonskih utega.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI