Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKada se izvodi ljetna rezidba voćakai na kojim voćnim vrstama?

Kada se izvodi ljetna rezidba voćakai na kojim voćnim vrstama?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada se izvodi ljetna rezidba voćaka, na kojim voćnim vrstama i koji je njen smisao? Ovo su najčešća pitanja i nedoumice kod proizvođača voća u vezi ove pomološke mjere u voćarstvu.

Dipl. inž. voćarstva Milinka Sinđića iz PSS Zrenjanin kaže da ljetna rezidba predstavlja mjeru koja se obavlja u toku vegetacije, tj. dok je voćka zelena i ima dva osnovna cilja. To su korekcija zimske rezidbe i smanjenje bujnosti voćke.

Sinđić objašnjava da se pod korekcijom zimske rezidbe podrazumijeva uklanjanje onih grana i grančica koje tokom zimske rezidbe nisu odstranjene. To znači da, ukoliko je zimska rezidba dobro isplanirana i odrađena, za ljetnom nema ni potrebe. Smanjenje bujnosti voćke osnovni cilj zelene rezidbe voćaka.

Pročitajte: Rezidba breskve – Više roda, kraća rezidba

Kada se izvodi ljetna rezidba voćaka, na kojim voćnim vrstama

– Svaki voćar, amater ili profesionalac, zna da smanjenje bujnosti voćke na posredan način povećava broj rodnih pupoljaka, a time i rodnost samih voćaka. Prema tome, kontrola bujnosti kod voćaka koje su izuzetno rodne, poput trešnje, rješava se izborom podloge i zelenom rezidbom, objašnjava Sinđić.

On kaže da se prekraćivanjem i uklanjanjem zelenih grana i grančica kod voćaka remeti njihova fiziologija sinteze organske materije i drastično utiče na smanjenje porasta korijenovog sistema voćaka. Zato zelena rezidba spada u osjetljive operacije kojim se može narušiti fiziološka ravnoteža.

-Ukoliko se ukloni previše grana nekoliko godina zaredom, voćka se može skroz osušiti. Zimska rezidba je daleko bezbjednija operacija po voćku i ona ne utiče na masu korijena. Tu važi pravilo – jača rezidba-veća bujnost, i obrnuto, poručuje Sinđić.

Na pitanje kada pristupiti zelenoj rezidbi on kaže da prema vremenu izvođenja ona može biti rana, srednja i kasna.

Pročitajte: Izbjegnite GREŠKE u rezidbi voćaka – Kada je NAJBOLJE VRIJEME za orezivanje

Rana zelena rezidba se izvodi obično u maju mjesecu prije početka zdrvenjavanja osnove mladara, a ima za cilj da se isprovocira porast bočnih grančica na mladaru. To se obično radi kod kajsije i u toku formiranja krune voćaka.

-Srednje vrijeme predstavlja u stvari onu pravu ljetnu rezidbu kakvu većina voćara poznaje. Radi se od polovine juna do kraja jula. U ovo vrijeme najviše se utiče na kasniji smanjeni razvoj korijena i bujnosti kod voćaka. Najviše se primjenjuje kod trešnje. Imamo i kasnu ljetnu rezidbu, što je u osnovi rana zimska u fiziološkom smislu. Izvodi se od polovine avgusta do kraja septembra, i najčešće je primjenjuju voćari na kajsiji kaže Sinđić.

Ona doprinosi poboljšanom sazrijevanju grana i grančica i boljem prezimljavanju u toku zime.

Da bi se izbjegle štete koje mogu nastati nepravilnom ljetnom rezidbom dipl.inž. Milinko Sinđić iz PSS Zrenjanin poručuje da je stoga treba izvoditi samo i isključivo pod nadzorom i preporukom stručnjaka za voćarstvo ili lica koje ima veliko iskustvo u njenoj primjeni.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI