Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRezidba u drugoj godini nakon sadnje

Rezidba u drugoj godini nakon sadnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rezidba u drugoj godini nakon sadnje nastavlja se zbog oblikovanja krošnje. Središnju osu prije kretanja vegetacije treba skratiti, zavisno od voćke i bujnosti podloge, na 75 – 120 cm od visine posljednje osnovne grane kako bi se podstaknulo razgranjavanje.

Kod oraha se skraćuje na 100-120 cm od visine posljednje osnovne grane jer je potreban veći razmak između pojedinih grana, dok se na jabukama, krušakama i šljivama, posebno ako su kalemljene na manje bujne podloge, skraćuje na 75-90 cm od visine posljednje osnovne grane.

Pročitajte: Rezidba u prvoj godini nakon sadnje

Ako središnja osa ne postigne tu visinu, ostavi se neskraćena te se izoluje njen vrh. Svrha navedenog postupka jeste razvoj još jedne do dvije grane na središnjoj osi koje se pružaju, gledano odozgo, u smjeru između osnovnih grana. Ta bi razgranjenja morala biti kraća od osnovnih grana, stoga im se pravodobnim povijanjem mora ograničiti rast.

Ako ostanu uspravne, osnovne grane kržljaju i kvari se uzgojni oblik. Nove osnovne grane se pružaju, gledano odozgo, u smjeru 90° u odnosu na prve dvije osnovne grane. To znači da se treća osnovna grana mora pružati prema sjeverozapadu, a četvrta osnovna grana prema sjeveroistoku. Tako će se izbjeći međusobno zasjenjivanje osnovnih grana.

Pročitajte: Kada se izvodi ljetna rezidba voćakai na kojim voćnim vrstama?

Osnovne se grane također skraćuju na navedenu duljinu, ali im visina mora biti manja
od visine središnje osi kako bi voćka zadržala piramidalan oblik. Prva se sekundarna grana
nalazi na 20 – 30 cm od mjesta izrastanja osnovne grane, druga sekundarna grana na 60 80 cm od prve grane, ali na suprotnoj strani. Treća sekundarna grana trebala bi biti na istom razmaku i suprotno od druge. U drugoj će se godini vjerovatno uzgojiti samo jedna do dvije sekundarne grane na svakoj osnovnoj grani. Povijeni se izbojci iz prve godine ne diraju, osim ako nisu pregusti. No tada se nepotrebni rezidbom odbacuju, a ostali pomažu  razvoju krošnje svojim lišćem, a mogu donijeti i rod.

Sve mladice koje na osnovnim granama izrastaju okomito i prema unutrašnjosti krošnje
treba pinciranjem, dok nisu dulje od 10 do 15 cm, ograničiti u rastu i pokušati pretvoriti u rodne grane ili ih potpuno odstraniti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI