Subota, 27 Novembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRazmnožavanje saksijskog cvijeća sjemenom

Razmnožavanje saksijskog cvijeća sjemenom

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Saksijsko cvijeće se može razmnožavati na više načina: sjemenom (genrativno) i rizomima, gomoljima, lukavicama, reznicama, dijeljenjem bokora, polijeganjem stabla i kalemljenjem (vegetativno).

RAZMNOŽAVANJE SJEMENOM

Razmnožavanje sjemenom (generativno razmnožavanje) obavlja se na taj način što se sjeme biljaka sije u saksije, činijce ili drvene sandučiće, sa dobro obezbijeđenom drenažom, na dnu posuda, radi lakšeg oticanja vode (drenažno sloj može biti od krhotina saksija).  Najčešći supstrat, a ujedno i najoptimalniji za nicanje sjemena je mješavina jednakih dijelova listovke i pijeska.

Od krupnoće sjemena, zavisi i dubina sjetve. Za jako sitno sjeme, preporučuje se da se sjeme izmiješa sa pijeskom i tako posije po površini već pripremljenog supstrata, a krupnije sjeme se može sijati pojedinačno, na određenom odstojanju. Po sjetvi krupnijeg sjemena, površinu pokriti tankim slojem fino prosijane listovke i pjeska, a sitno sjeme se ne pokriva.

Da bi se uspostavio prisan kontakt sjemena i spustrata i omogućio lakše nicanje, poslije sjetve treba daščicom blago pritisnuti površinu zemlje, a zatim obaviti zalivanje, preko fine rešetke, mlakom vodom i unijeti posude sa posijanim sjemenom u prostoije sa temperaturom od 18 do 25 stepeni, na mjesta koja su zaštićena od direktnog sunca.

Sjemenište stalno održavati u umjereno vlažnom stanju, a kada biljčice već ojačaju i počnu  da se dodiruju listići, treba ih prepikirati-presaditi na veće odstojanje, u istu mješavinu zemlje.

Kada biljčice uz stalnu njegu već ojačaju i razviju se, mogu se presaditi u sakdije dimenzija 8 cm i nastaviti sa ugojem, redovnim zalivanjem, sve dok svojim rastom ne dostignu takve dimenzije da ih treba presaditi u veće saksije, u kojima ostaju, cvjetaju, njeguju se i razvijaju.

Pročitajte o vegetativnom razmnožavanju cvijeća
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno