Nedjelja, 4 Decembra, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSuve brusnice - Šaka zdravlja ili slatkiš PUN ŠEĆERA?

Suve brusnice – Šaka zdravlja ili slatkiš PUN ŠEĆERA?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sušene brusnice mogu biti veoma zdrave namirnice, a mogu biti i štetne u zavisnosti koliko ima dodatog šećera i u kojoj količini se konzumiraju. Međutim, iako je njihova konzumacija kotraverzna, njihova popularnost sve više raste u kozmetičkoj industriji. Evo cijele istine koliko su sušene brusnice zdrave, kako je najbolje da ih jedete i zašto su sve popularnije u kozmetičkoj industriji.

Iako sušeno voće zvuči zdravo, sušene brusnice imaju prehrambeni profil koji više pripada kategoriji alternativnih slatkiša, a to znači da treba vrlo malo da se konzumiraju. Jedan od osnovnih razloga je što se u komercijalnoj proizvodnji dodaju velike količine šećera. Ukoliko kupujete sušene brusnice u prodavnici preporuka je da ih jedete u manjim količinama, kao poslasticu ali, ako ih sami sušite to je već druga priča.

Pročitajte: Brusnica – Savjeti za sadnju i njegu

Kako se suše brusnice?

Sušene brusnice nastaju djelimičnom dehidratacijom svježih brusnica, odnosno to su svježe brusnice kojima je izvučena voda. Na sličan način se pravi i suvo grožđe. Međutim, za razliku od grožđa, brusnica nije slatko voće i prilikom proizvodnje sušene brusnice dodaju se veće količine šećera.

Brusnica se suši na različite načine. Može da se suši na suncu, vrućim vazduhom, procesom smrzavanja, korišćenjem vakuuma i raznim drugim visokotehnološkim tehnikama sušenja. Svaka metoda daje različite rezultate u zadržavanju količine hranljivih sastojaka u brusnici. Smatra se da sušenjem na vazduhu one zadržavaju najmanji dio hranljivih sastojaka u odnosu na druge metode.

Međutim, problem je što većina sušenih brusnica u komercijalnoj proizvodnji sadrži dodatni šećer, a često se premažu i sa vrlo malo biljnog ulja kako se ne bi lijepile jedna za drugu.

Mnogi kućni recepti za sušenu brusnicu uključuju proces da brusnica prenoći u kombinaciji vode i šećera, a prije sušenja ili smrzavanja. Ovo može da dovede do velikog gubitka prirodnih hranljivih sastojaka iz svežih brusnica, te se zbog toga ne preporučuje.

Kako je najbolje jesti suve brusnice?

Sušene brusnice sadrže iste hranjive sastojke kao i svježe brusnice, naročito dijetalna vlakna i antioksidante – ukoliko se ne dodaje šećer. Međutim, komercijalni postupci sušenja znatno smanjuju sadržaj vitamina A i vitamina C, a dodavanjem šećera smanjuje se količina hranljivih sastojaka.

Najbolje bi bilo da ih sušite sami kod kuće, bez dodatka šećera ili konzervansa. Dehidracijom jedna šolja svježeg voća postaje ¼ šolje sušenog voća. Ipak, kako brusnica sama po sebi nije slatka nekima je manja količina šećera neophodna.

Ako se uzme u obzir da šoljica svježih brusnica sadrži oko 9% dnevnih potreba šećera, a da komercijalno osušene brusnice sadrže čak 58% dnevnih potreba za šećerom, jasno je zašto bi najbolje bilo da ih sušite sami. Brusnice možete osušiti i kod kuće, a koristiti alternativne zaslađivače kao što je stevija.

Sušene brusnice se mogu koristiti u salatama, kao ukrasni dodatak pečenoj svinjetini, u kolačima, u kombinaciji sa žitaricama, može se dodati šejkovima, smutijima ili jesti same, kao slatkiš.

Pročitajte: Moćna brusnica, prirodni antibiotik: Evo za šta je dobra i kako se konzumira!

Koliko su zdrave?

Brusnice sa minimalnom obradom sadrže najviše antioksidanata. Konzumiranje ¼ šoljice suvih brusnica ekvivalentan je jednoj porciji voća i povrća, odnosno 25% preporučenog dnevnog unosa. Sušene brusnice (bez dodatnog šećera) imaju jako pozitivno dejstvo na naš organizam. One su dobre za cjelokupan metabolizam, a posebno za imuni sistem i srce.

Suve brusnice ne sadrže holesterol, zasićene i trans masti. Kao i drugo sušeno voće, poznate su po tome što su dobar izvor vlakana. Samo 40g ovog osušenog voća sadrži 8% dnevne vrijednosti vlakana, pored 6% preporučene dnevne vrednosti za vitamin E. Takođe, sadrže veće količine vitamina A, B kompleksa i vitamina K, a tu su i minerali, kao što su bakar, gvožđe i mangan.

Osušene brusnice poboljšavaju oralno zdravlje jer sadrže element koji zaustavlja bakterije da se vežu za zube i uzrokuju propadanje zuba. Takođe, pomažu u sprečavanju bolesti desni.

Osušene brusnice sprečavaju infekcije mokraćnih puteva. Kada ih jedete dobijate veliku dozu proantocijanidina, a to su antioksidanti koji sprečavaju da se bakterije, koje uzrokuju infekciju, zalijepe na zidove mokraćnih kanala.

Sušene brusnice snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti jer sadrže polifenole sa anti-upalnim svojstvima. Oni pomažu u smanjenju hipertenzije i sprečavaju nakupljanje trombocita, što za rezultat ima umanjenje rizika od kardiovaskularnih problema.

Osušene brusnice bez šećera mogu biti korisne osobama sa dijabetesom tipa 2. Zbog toga što nema šećera ili je dodata mrvica, postoji niži glikemijski indeks, pa dolazi do manje reakcije na insulin.

Sušene brusnice imaju hranjive sastojke koji sprečavaju pojavu određenih tumora, a takođe pomažu i kod usporavanja već postojećih. Ljudi koji imaju predispozicije da pate od problema sa prostatom, kao i naznaku mogućeg oboljenja od raka jetre, debelog i tankog crijeva i jajnika, konzumacijom suvih brusnica razvijaju jači imunitet.

Upotreba u kozmetičkoj industriji

Sjeverna Amerika je najveći proizvođač i izvoznik svježih i prerađenih brusnica širom svijeta, a prvenstveno zbog širenja svjesti o benefitima sušenih brusnica i njihove sve veće upotrebe u kozmetičke svrhe, zbog čega se i predviđa rast njihove potrošnje.

Naime, brusnice u sušenom obliku se mogu dodavati raznim kozmetičkim proizvodima, a posebno onim za nj

egovanje kože.

Studije su pokazale da brusnice imaju jednu od najvećih koncentracija antioksidanata u odnosu na bilo koje voće i povrće i da ta koncentracija nadmašuje super hranu kao što su jagode, spanać i brokoli. Osim toga, kako smo već naveli, ima dosta vitamina C, E i K, kao i mangana i vlakana.

Moglo bi se reći da one predstavljaju novi tajni sastojak kozmetičke industrije. Ulje iz brusnice se mahom koristi da poveća sjaj i jačinu kose, dok suve brusnice imaju veliko dejstvo na poboljšanje strukture suve i grube kože tako što povećavaju njenu elastičnost.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]