Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRazličak - Od korova do omiljenog cvijeta u vrtu

Različak – Od korova do omiljenog cvijeta u vrtu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U aprilu i maju se sjeme sije na otvorenom, a kasnije se presadnice rasade na željeno mjesto u vrtu na razmak od 30 do 50 cm. Različak nije zahtjevan za uzgoj.

Različak spada u porodicu glavočika, Compositae. Divlji različak susrećemo na većini livada evropskih zemalja i Sjeverne Amerike. Nekad se smatrao korovom, a danas je, zahvaljujući svom cvijetu postao neizbježan dio cvjetnjaka.

Kultivirane vrste prepoznajemo po cvjetovima raznih boja: od ružičaste, bijele preko plave do ljubičaste. Najčešća boja je plava po kojoj je i najprepoznatljiviji.

Cbvjetaju od jula pa sve do prvih jesenskih mrazova. Promjer cvjeta je oko 5 cm, listovi su sivozeleni, duboko urezani, u obliku čipke. Razmnožava se pomoću sjemena. U aprilu i maju se sjeme sije na otvorenom, a kasnije se presadnice rasade na željeno mjesto u vrtu na razmak od 30 do 50 cm.

Odgovara mu bilo koja vrsta vrtnog tla, voli sunčan do polusunčan položaj. Traži redovno zalijevanje i prihranu. Redovno uklanjanje ocvalih cvjetova produđava cvjetanje različka. Patuljaste vrste različka sade se u kamenjaru, koje narastu do visine od 20 do 25 cm. Više sorte sade se za obrube gredica, u kombinaciji s drugim jednogodišnjim cvijećem, za vaze ili za rezano cvijeće za aranžiranje buketa i drugih cvjetnih aranžmana.

Primjena: za gredice, sadnju u posude, za rezani cvijet.
Napomena: različak cvjeta od jula do septembra, a da bi mu se produžilo razdoblje cvatnje, treba redovno uklanjati ocvale cvjetove.

Izvor: living.vecernji.hr

PROČITAJTE:

Nana je jedna od najkorisnijih biljaka koju možete imati u svojoj bašti

Tamjanika – Sadnja, zalivanje, orezivanje, razmnožavanje

Čaj i tinktura od jorgovana – Evo kako da ih koristite i napravite!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI