Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoLubenica i dinja - Koji su uslovi potrebni za uspijevanje

Lubenica i dinja – Koji su uslovi potrebni za uspijevanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lubenica i dinja su vrste sa visokim zahtjevima prema uslovima spoljne sredine. Naročito nepovoljno djeluju nedostatak svjetlosti i niske temperature koje izazivaju zastoj u rastu i razviću biljaka što se negativno odražava na prinos i kvalitet plodova.

Toplota

Lubenica i dinja imaju visoke zahtjeve za toplotom u svim fazama rasta i razvića. Sjeme počinje da niče ako je temperatura zemljišta 14-16ºC (optimalna 25-30ºC). Mlade biljke uginu na temperaturi od 1ºC. Najpovoljnija temperatura za rast i razviće kreće se u granicama 22-30ºC. Minimalna temperatura za cvjetanje je 18ºC, a optimalna od 24-26ºC.

Svjetlost

Obe vrste spadaju u grupu biljaka sa najvećim zahtjevima za svjetlosšu. Za normalan rast i razviće potrebna je temperaturna suma 2000-3000ºC u toku vegetacionog perioda. U odnosu na svjetlosne uslove, kao i prema temperaturi, lubenica i dinja su najosjetljivije u fazi formiranja i sazrijevanja plodova. Svjetlost nedovoljnog intenziteta ima za posljedicu slab razvoj, nedovoljan sadržaj šećera u plodovima, nizak prinos. Lubenica i rane sorte dinje su neutralne u odnosu na dužinu dana.

Vlažnost

Lubenica i dinja razvijaju veliku vegetativnu masu i mnogo plodova, zbog čega isparavaju značajne količine vode. Traspiracioni koeficijent im je jako visok, kod lubenice 600, a kod dinje 621. Po transpiracionom koeficijentu nadmašuju sve povrtarske kulture, čak i kupus. Najveće potrebe za zemljišnom vlagom obe vrste imaju u fazi intenzivnog rasta, kao i u fazi cvjetanja i intenzivnog rasta plodova. U nedostatku vlage u zemljištu opadaju cvjetovi i mladi plodovi. Za uspješan razvoj potrebna im je nešto niža relativna vlažnost vazduha (60-70%). To posebno važi za dinju. U vrijeme cvjetanja neophodno je da vlažnost vazduha bude nešto veća radi boljeg oprašivanja i oplodnje cvjetova.

Blagodareći dobro razvijenom korijenovom sistemu i kseromorfnoj građi lista, lubenica dobro podnosi sušu. Otpornost lubenice prema suši objašnjava se nagomilavanjem velikih količina vode u plodovima, koju stablo, u sušnom periodu, može da crpi. U periodu sazrijevanja, velike količine vode u zemljištu imaju negativan efekat na kvalitet plodova.

Zemljište

Lubenica i dinja najbolje uspijevaju na plodnom, dubokom i strukturnom zemljištu, neutralne i blago kisele reakcije pH 5. Bostan naročito dobro uspijeva na razoranim ledinama i šumskoj krčevini, zbog visokog sadržaja organske materije u zemljištu i odsustvu parazitnih mikroorganizama prouzrokovača bolesti ovih vrsta.

Đubrenje

Đubrenje organskim i mineralnim đubrivima od velikog je uticaja na prinos i kvalitet plodova lubenice i dinje. Posebno značajnu ulogu u ishrani biljaka imaju fosfor i kalijum jer podstiču razviće većeg broja ženskih cvjetova i ubrzavaju sazrijevanje i nagomilavanje šećera u plodovima.

Navodi se u knjizi Gajenje povrća – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka – Autori: Mr Živomir Miladinović; Dr Milan Damjanović; Dipl.inž.Stevan Brkić; Dr Živoslav Marković; Dr Dušan Stevanović; Mr Tatjana Sretenović – Rajičić; Mr Boguljub Zečević; Mr Radiša Đorđević; Mr Dragoljub Čorokalo; Dipl. inž. Ljiljana Stanković; Mr Milan Zdravković; Mr Jasmina Zdravković; Dr Nebojša Marinković; Dr Mirjana Mijatović; Mr Aleksa obradović; Dipl.inž. Milivoje Starčević; Dipl.inž. Branislav Milić; Dipl.inž. Vesna Todorović.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Fuzariozno uvenuće LUBENICE – Opaka bolest posle koje se lubenica ne gaji 10 godina

Pravilno đubrenje lubenice!

Kisy: mini lubenica za mini porodice

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI