Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTamjanika - Sadnja, zalivanje, orezivanje, razmnožavanje

Tamjanika – Sadnja, zalivanje, orezivanje, razmnožavanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tamjanika (Plectranthus), ili kako se često naziva Sveta Petka gaji se kao višegodišnja biljka, a češće kao jednogodišnja. Zbog cvjetova koji su raznobojni, različite teksture, i mirisa, vrlo je pogodno cvijeće za dekorisanje kako domova, tako i vrtova ili balkona.

Tamjaniku možete uzgajati pojedinačno, ili uz druge jednogodišnje cvjetnice. Pošto ima veoma jak žilni sistem, kada je sadite uz druge biljke, napravite malo veće rastojanje između njih. Tamjanika se slaže sa petunijama, muškatlama, salvijama… Tamjanika je poznata po svojim dekorativnim listovima koji su posebni i zbog toga što sadrže odredjena aromatična ulja koja tjeraju mnoge insekte, naročito moljce. Listovi su inače jajastog oblika, svijetlo zeleni i dužine od oko 6 santimetara. Vrlo su ukrasni jer imaju bijele ivice. Tamjanika daje i izbojke koji mogu da porastu i do dva metra, padaju i daju fantastičan izgled tamjaniki koja se lako kombinuje sa drugim cvjetnicama.

Cvjetanje tamjanike

Tamjanika cvjeta sporadičnim cvjetićima, najčešće u bijeloj i nijansama plave boje. Cvjetovi su smješteni u male cvasti koje su nanizane na grančice biljke. Tamjanika nije zahtjevna biljka i njeno održavanje je jednostavno.

Njega tamjanike u saksiji

Ako tamjaniku držite kao sobnu biljku, znajte da će se lako prilagoditi uslovima u vašem domu. Obezbjedite joj dosta indirektne svjetlosti, uz tek par sati direktnih sunčevih zraka dnevno. Sveta Petka će podnijeti i sjenovita mjesta, suviji vazduh, direktno sunce. Dobro je da saksija ili pozicija gdje u bašti držite tamjaniku bude u sijenci i okrenuta ka jugu. Tamjanika traži da se redovno okopava i plijevi od korova.

Zalivanje

Tamjaniku treba obilnije zalivati od proljeća do jeseni i to na oko 5 do nedjelju dana. Koristite meku vodu, a s vremena na vrijeme, orosite joj listove. Zemljište treba da uvijek bude dovoljno vlažno. Tamjanika koja se gaji kao baštenska biljka, je jednogodišnja jer je temperatura ispod deset stepeni oštećuje i uništava. Ako je gajite kao sobnu biljku, zimi se čuva u zatvorenom toplijem prostoru, i rjeđe se zaliva. Kada biljka preraste saksiju, a to je na dvije do tri godine, treba je presaditi u dobro dreniran, hranljiv supstrat.

Razmnožavanje tamjanike

Tamjanika se jednostavno razmnožava reznicama. Reznice se na proljeće uzimaju sa matične biljke, a može i tokom ljeta. Kada ih zabodete u vlažnu baštensku zemlju, brzo će se ukorijeniti – za oko dvije nedelje. Reznice treba da se drže u staklenicima, svjetlarnicima, ili nekom sličnom toplom, osunčanom mjestu. Za brže ukorijenjavanje, upotrebite stimulatore za brzo oživljavanje. Odgovarajuća temperatura koja za njegu mlade biljke poželjna je oko 20 stepeni. U martu bi trebalo da orežete izdanke na vrhu, a temperatura se može smanjiti na oko 15 stepeni. Sa ovakvim uslovima gajenja nastavite sve do početka maja. Tada se tamjanika konačno sadi u žardinjere i može se iznijeti napolje. Tamjanika će početi da lista kada temperatura napolju dostigne 20 stepeni.

Orezivanje

Tamjaniku bi trebalo usmjeravati pri njenom rastu i razvijanju jer snažno i brzo napreduje. Ako želite kompaktniju formu biljke, to možete da postignete orezivanjem bujnih izbojaka i otkidanjem rastućih vrhova.

Sadnja tamjanike

Pošto je tamjanika biljka koja ima snažan korijenov sistem, sadite njene reznice u saksije dimenzija od 12 cm. Držite mlade biljke na temperaturi od oko 15 stepeni. 

Izvor: cvecarstvo.com

PROČITAJTE:

Cinija – Najkorisnije cvijeće u bašti, zasadite ga pored povrća

Sve o prkosu i njegovom gajenju

Začinsko bilje na balkonu i u bašti, trend koji morate probati

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI