Subota, 13 Jula, 2024
spot_img

Rak stabla paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rak stabla paradajza (Didymella lycopersici) rasprostranjena je bolest u zemljama zapadne Evrope kao značajan patogen paradajza, naročito u stakleničkoj proizvodnji. Patogen može prouzrokovati značajno smanjenje prinosa plodova paradajza u plastenicima i staklenicima. Jedini domaćin ovoj gljivi je paradajz.

Simptomi – slika simptoma oboljenja zavisi od mjesta ulaska patogena u biljku. Ako je prodiranje preko korijena, na žilicama se javlja mrko obojena nekroza.

Trulež zahvata korijenov sistem i podzemni deo stabla. Vršno lišće dobija tamnozelenu boju. Na napadnutim delovima stabla, a to je nejčešće prizemnni deo, tkivo je utonulo, često I puca. Ove promjene, dužine 2-3 cm, oštro su odvojene od zdravog tkiva. Kada ozljeda obuhvati veći dio stabla biljka vene i suši se slično uvenuće koje izazivaju vrste roda Verticillium. Unutar ozljede mogu se uočiti mala, crna plodonosna tjelašca gljive – piknidi.

Pročitajte: Bolesti paradajza – Prepoznajte bolesti na plodovima, listovima, korijenu i stabljici

Simptomi na listovima podsećaju na pjege prouzrokovane vrstama roda Alternaria, ali su nešto svetlije i u centru sadrže piknide, koji se uočavaju golim okom kao crne tačkice. Na starijim listovima zaraženi dijelovi tkiva otpadaju, pa na listovima ostaju rupe. Plodovi mogu biti zaraženi, ali su takve infekcije veoma rijetke.

Mjere zaštite kako su zaraženi biljni ostaci važan izvor zaraze potrebno je iste na kraju vegetacije prikupiti i odstraniti.

Kada se tokom vegetacije uoče zaražene biljke odmah iste treba ukloniti i spaliti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI