Srijeda, 17 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVinogradarstvoRak korijena voćaka i vinove loze

Rak korijena voćaka i vinove loze

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rak korijena voćaka i vinove loze – Prouzrokovač raka korijena i korijenovog vrata voćaka i vinove loze jeste bakterija Agrobacterium tumefaciens. 

Osnovna mjera suzbijanja ove bolesti je proizvodnja zdravog sadnog mateijala voćaka i vinove loze i njihova upotreba za zasnivanje zasada. Zaražene sadnice treba uništiti. Zato je važna zdravstvena kontrola u proizvodnji sadnog materijala i stavljanje cjelokupne proizvodnje i prometa u sistem koji podrazumijeva zdravstvenu kontrolu i sertifikaciju. S obzirom da se infekcija ostvaruje preko rana i povreda, izbjegavati i sprečavati sve vrste povreda korijena i korijenovog vrata.

Imajući u vidu da se infekcija ostvaruje preko povreda nastalih od insekata i drugih životinja, zasnivanje matičnih zasada mora biti na zemljištu gdje su prethodno preduzete mjere suzbijanja zemljišnih štetočina kao i u toku proizvodnja. Voditi računa kod njege sadnog materijala u rasadnicima da se oruđima ne povređuje korjenov sistem i drugi djelovi na kojima se može razviti bolest.

Bez obzira na prisustvo patogena u zemljištu, ako nema povreda neće doći do infekcije i razvoja bolesti.

Vađenje sadnica iz rasadnika neminovno prouzrokuje povrede na korijenovom sistemu trenjem od čestice zemlje i kidanjem sitnih korjenčića. U slučaju niskih temperatura sporo je zarastanje rana pa sadnjom takvih sadnica u zemljište gdje ima bakterija može da se ostvari infekcija. Zato bi trebalo korjenov sistem pred sadnju dezinfikovati potapanjem u rastvor antibiotika ili fungicida, npr. 1% rastvor bakar-oksihlorida ili drugog fungicida na bazi bakra.

Pojava bakterijskog raka je u vezi sa oštećenjima od mraza, posebno je izraženo kod vinove loze. Čokote bi trebalo zaštititi od izmrzavanja zagrtanjem.

Kada poslije sadnje maline nastupe veoma niske temperature, izmrzavanje u stvaranje povreda od mraza može dovesti do infekcije bakterijom i razvoja bolesti.

Suzbijanje bolesti je moguće korišćenjem antagonista kao što je bakterija Agrobacterium radiobacter (soj K84).

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Presađivanje mlađih i starijih voćaka – Evo kako da uspješno premjestite voćke

Prepoznajte nedostatak KALIJUMA kod voćaka

Bakteriozna plamenjača voćaka

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...