Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVinogradarstvoRak korijena voćaka i vinove loze

Rak korijena voćaka i vinove loze

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rak korijena voćaka i vinove loze – Prouzrokovač raka korijena i korijenovog vrata voćaka i vinove loze jeste bakterija Agrobacterium tumefaciens. 

Osnovna mjera suzbijanja ove bolesti je proizvodnja zdravog sadnog mateijala voćaka i vinove loze i njihova upotreba za zasnivanje zasada. Zaražene sadnice treba uništiti. Zato je važna zdravstvena kontrola u proizvodnji sadnog materijala i stavljanje cjelokupne proizvodnje i prometa u sistem koji podrazumijeva zdravstvenu kontrolu i sertifikaciju. S obzirom da se infekcija ostvaruje preko rana i povreda, izbjegavati i sprečavati sve vrste povreda korijena i korijenovog vrata.

Imajući u vidu da se infekcija ostvaruje preko povreda nastalih od insekata i drugih životinja, zasnivanje matičnih zasada mora biti na zemljištu gdje su prethodno preduzete mjere suzbijanja zemljišnih štetočina kao i u toku proizvodnja. Voditi računa kod njege sadnog materijala u rasadnicima da se oruđima ne povređuje korjenov sistem i drugi djelovi na kojima se može razviti bolest.

Bez obzira na prisustvo patogena u zemljištu, ako nema povreda neće doći do infekcije i razvoja bolesti.

Vađenje sadnica iz rasadnika neminovno prouzrokuje povrede na korijenovom sistemu trenjem od čestice zemlje i kidanjem sitnih korjenčića. U slučaju niskih temperatura sporo je zarastanje rana pa sadnjom takvih sadnica u zemljište gdje ima bakterija može da se ostvari infekcija. Zato bi trebalo korjenov sistem pred sadnju dezinfikovati potapanjem u rastvor antibiotika ili fungicida, npr. 1% rastvor bakar-oksihlorida ili drugog fungicida na bazi bakra.

Pojava bakterijskog raka je u vezi sa oštećenjima od mraza, posebno je izraženo kod vinove loze. Čokote bi trebalo zaštititi od izmrzavanja zagrtanjem.

Kada poslije sadnje maline nastupe veoma niske temperature, izmrzavanje u stvaranje povreda od mraza može dovesti do infekcije bakterijom i razvoja bolesti.

Suzbijanje bolesti je moguće korišćenjem antagonista kao što je bakterija Agrobacterium radiobacter (soj K84).

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Presađivanje mlađih i starijih voćaka – Evo kako da uspješno premjestite voćke

Prepoznajte nedostatak KALIJUMA kod voćaka

Bakteriozna plamenjača voćaka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI