Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiNeobična ideja - Od autobusa napravila plastenik

Neobična ideja – Od autobusa napravila plastenik

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zadnjih godina postalo je vrlo popularno pretvarati stare autobuse u mobilne domove, ali Doni Rae Franklin iz Kanade dosjetila se kako od dva takva vozila napraviti bazu za uzgoj povrća, začina i drugog bilja koje koriste za prehranu.

Ideja joj je odlična, jer staro vozilo je daleko čvršće od klasičnog staklenika, a kako stoji na točkovima, ovakav plastenik bez problema se može razmiještati po dvorištu.

Osim toga, u tako hladnim krajevima svijeta gradnja plastenika može biti vrlo skupa, zavisno od materijala koji se koristi.

Na primjer, polietilenska plastika je po cijeni relativno pristupačna, ali teško izdrži nalete jakog vjetra pa ju je potrebno mijenjati svakih nekoliko godina. S druge strane, stari školski autobus je moguće u Kanadi kupiti vrlo jeftino, a daleko je čvršće konstrukcije.

Doni je uz pomoć članova porodice odrezala krov na jednom autobusu i zamijenila ga tvrdom plastikom (polikarbonatom). Sva sjedišta su izbacili. Metalni krov nije bacila već ga je izrezala i oblikovala u posude za sadnice. Kaže da je to bolja ideja od drvenih kutija koje brzo počnu truliti.

Tokom toplijeg vremena postojeće prozore na autobusu može otvoriti i tako dopustiti vazduhu unutar plastenika da slobodno cirkuliše i snizi temperaturu.

Drugom vozilu je krov ostavila i tamo uzgaja biljke koje zahtijevaju manje svjetla. Ujedno, taj autobus po potrebi vozi po drugim farmama.

“Kako se sve više bavim komercijalnim vrtlarstvom, shvatila sam da su ovakvi plastenici najbolji način za postizanje pouzdane žetve i zaštitu od mraza i vjetra”,  ispričala je i dodala kako planira preurediti više starih autobusa u praktične staklenike i prodavati ih za oko 8.000 američkih dolara, što je, kaže, otprilike dvostruko jeftinije od prosječnog klasičnog plastenika, prenosi returntonow.net.

Izvor: 24sata.hr

PROČITAJTE:

ODLIČNA IDEJA: Kako gajiti krastavce u buretu

Imaš imanje? Imamo šest ideja kako zaraditi na njemu!

Biznis ideja: Gajenje šipurka isplativije od lješnika i paprike

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI