Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img

Radovi u bašti tokom avgusta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Još uvjek uživate u blagodetima ljeta. Na sve strane šire se opojni mirisi cvjetova koji krase vaše bašte i terase, a prijatna atmosfera, koju pruža zelena pozadina, je od neprocjenjive vrijednosti.

Sad kad je leto već dobrim djelom prošlo, možete realno da sagledate vašu zelenu oazu i uočite neke njene prednosti i nedostatke. Moguće je da ćete konstatovati da vam je neki period u bašti nedovoljno cvjetan, ili da vaš travnjak nije onako gust kako biste željeli, možda vam treba neko drvo ili pergola za hladovinu, ili neki zeleni zid kao zaštita od pogleda. Šta god da je u pitanju, ovo je period kada treba da reagujete! Sada je vrijeme za planiranje i promjene!

Kako bi vaše biljke više cvjetale, u ovom mjesecu potrebno je da redovno uklanjate precvjetale cvijetove. Tokom ovog mjeseca ukoliko ga imate, trebalo bi da orežete puzavice i grmove i to čim prestanu da cvjetaju. Naime, obavezno blago orežite grmove, posebno one koji cvijetaju ljeti, (plava kiša, lavanda). Takođe, orežite i puzavice. Sem orezivanja, puzavice bi trebalo da privezujete, a suvišne grane da sklonite. I naravno ne zaboravite da orežete gliciniju ukoliko je imate.

Ovo je idealan mjesec da skratite izbojke do pupoljka na deset centimetara udaljenog od glavne grane. Ovakvom rezidbom osiguraćete da vaše cvijeće i biljebujnije procvjeta narednog proljeća.

Ruže u avgustu nastavite da orezujete da bi kod njih podstakli ponovno cvijetanje. Potrebno je da ih redovno i puno zalivate posebno ako je u avgustu toplo i sušno vrijeme.

  • Korisni savjeti

  • Zalivanje travnjaka obavljajte redovno, svakog dana kada nema kiše. Kod zalivanja travnjaka, poštujte osnovno pravilo: Bolje zalivati temeljnije, a rijeđe, nego često, po malo. Pravilnim zalivanjem trave, pospješuje se razvoj korjenovog sistema u dublje slojeve zemljišta, što doprinosi otpornosti tokom kratkih sušnih perioda.
  • Šišanje trave obavljajte na svakih 4-7 dana u zavisnosti od toga koliko je trava izrasla, a osnovno pravilo kod šišanja travnjaka je da se trava šiša čim naraste 1 cm.
  • Ako želite da i sljedeće godine imate lijepu bašticu, a nećete da trošite novac, preporuka je da sakupite sjeme: noćurka, nevena, noćne frajle ili kalifornijskog maka. Najjednostavnije prikupljanje sjemena je da odsječete glavice cvijeća sa sjemenom, a nakon toga da ih stavite u papirnu kesu na suvo mjesto, samo vodite računa da se sjeme ne osuši. Ne zaboravite da napišete na svaku vrećicu ime cvijeća. Kada ste to uradili posle nekoliko dana otvorite kesice, odvojite sjeme od cvijetne glavice, pa sjeme vratite u vrećicu i čuvajte ga na suvom i prohladnom mjestu.

PROČITAJTE:

Begonija – Gajenje, njega i održavanje

Ruzmarin: Sve što treba da znate o ovoj ljekovitoj biljci!

ADAM – Njega i održavanje

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI