Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBegonija - Gajenje, njega i održavanje

Begonija – Gajenje, njega i održavanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Različite sorte begonije imaju različite potrebe što se tiče uzgoja i njege. Kada je biljka već oformljena, prihranjuje se tečnim đubrivom za cvjetajuće bilje jednom u dvije nedelje. Uzgoj begonija podrazumijeva i obilno zalivanje, ali treba paziti da voda ne dospije do listova i cvjetova.

Što se tiče uzgoja begonija u vrtu, one se vade prije pojave prvog mraza. Presađuju se u posude, a izdanci im se skraćuju na veličinu od 10 cm. Posude se drže u toplijoj prostoriji, a begonija se na proljeće ponovno sadi u vrt.

Kod sobnog uzgoja begonija treba imati na umu da biljka ne voli previše topline i prevelike količine sunčeve svjetlosti, što znači da se teško prilagođava suvom vazduhu u stanovima i kućama te velikoj toplini koja dolazi iz radijatora.

Zahvalna je i za uzgoj u žandinjerama. Za njihova staništa se preporučuju šire, ali pliće saksije, jer im koren više rasteviše u širinu nego u dubinu.

S’ obzirom da potiču iz suptropskih predjela, produžuje se njihova vegetacija samo ako se udome u topliju prostoriju, tokom zime.

Razmnožavanje begonija

Begonija se razmnožava pomoću sjemena, reznicama, lisšćem ili gomoljem u zavisnosti od vrste begonije. Sjemeno razmnožavanje se vrši sve češće krajem zime u staklenicima/plastenicima ili direktno u zemlju tokom aprilskih toplijih dana.
Sjemena koja su veoma sitna treba blago utisnuti po površini vlažnog sterilnog supstrata.

Razmnožavanje reznicama: Teglicu sa vodom zatvoriti plastičnom folijom, reznicu( može i više njih) staviti u teglu( staklenu obavezno) kroz foliju, tako listovi uvjek ostaju suvi.
Dužina djela reznice koji je u vodi oko 2cm.
Vrlo brzo pusti žile tj. užili se.

Vreme klijanja 5-7 dana.

Prihrana: Preporučuje se prihrana jednom nedeljno od treće nedelje isklijavanja mladih biljaka.

Izvor: agrotopvsg.rs

PROČITAJTE:

ADAM – Njega i održavanje

KANA: Kako da je zalivate i razmnožavate

Osam SOBNIH biljaka samo za OZBILJNE ljubitelje cvijeća!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI