Ponedjeljak, 15 Avgusta, 2022
spot_img

ADAM – Njega i održavanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Adam, latinski naziv: Alocasia odora, je biljka koja potiče iz Indije gdje raste vrlo visoko, ali se kod nas gaji kao ukrasno sobno cvijeće.

Adam je zeljasta višegodišnja biljka koja ima podzemno stablo u vidu krtole i velike široke listove karakterističnog srcastog oblika. Cvast adama je klip sa spatom, bijele ili krem boje. Adam cvjeta jednom u godini zelenim cvijetom.

Plač Adama

Poznato je da ova biljka “plače” a zapravo je riječ o prirodnom procesu koji se zove gutacija i uz čiju pomoć se biljka oslobadja viška vode kada je transpiracija otežana a to se dešava kada je zalivanje prečesto i kadaje u prostoriji veća vlažnost vazduha. Inače, adamov sok je vrlo otrovan, i može da izazove alergijske reakcije.

Smanjenje gutacije postiže se zajedničkim gajenjem Adama i Eve. Još jedna karakteristika Adama je izumiranje njegovih donjih listova, dok se gornji postepeno, jedan za drugim razvijaju.

Njega i održavanje Adama

Uzgoj adama je osim u sobi, moguć i napolju ako ima dovoljno svjetlosti ali bez direktnih sunčevih zraka jer listovi mogu da počnu da žute.

Adam uspijeva i na sjenovitim mjestima, ali tada će imati dosta duže lisne drške pa ga zalivajte manje.

Adam dobro podnosi vrućine, može se držati u prostoriji sa centralnim grijejanjem ali traži svjež vazduh i redovno orošavanje. Gajenje Adama podrazumeva i svakodnevno brisanje listova vlažnim sunđerom.

Idealna temperatura zimi je 15 stepeni, a minimalna koju može da izdrži je 5 stepeni.

Presađivanje: Adam se presadjuje na svake dvije godine u veću saksiju. Pazite da ne oštetite korijen. Takodje, u maju ga možete presaditi u vrt.

Kada ga sa hladnim vremenom budete vraćali u kuću ili stan, vodite računa da sa njim iz vrtne zemlje ne unesete baštenske crviće ili bube. Adamu odgovara jaka, propustljiva plodna zemlja. Najviše mu prija kompost za lisnate biljke u koji ste dodali malo peskaibaštenske zemlje.

Njega Adama zimi: Vodite računa da tokom zime zemlja bude umjereno vlažna i da se ne osuši. Temperatura ne treba da bude ispod 18 stepeni . Ako tokom zime Adam “stane”, budite strpljivi i sačekajte proljeće kada će pustiti mlade listove.

Zalivanje: Adam traži dosta vode i često zalivanje, posebno u sobi gdje je centralno grijanje. U ljetnem periodu zalivajte ga na dva dana, a zimi dva puta sedmično. Iako supstrat treba da bude uvijek vlažan, ali voda se ne smije zadržavati u saksiji, jer korijen može početi da truli.

Prihranjivanje: Adam se prihranjuje na nedelju – dvije, a u zimskom periodu jednom u mjesec dana. Koristi se djubrivo koje se rastvara u vodi.

Bolesti i štetočine: Listove adama treba redovno prskati, zato što crveni pauk može da napadne donje strane. Na Adam štetno utiče i suv i stalno zadimljen vazduh što može da uzrokuje sušenje listova po ivicama. Preventiva od gljivičnih bolesti i napada insekata vrši se prskanjem kombinovanim insekticidima i fungicidima.

Razmnožavanje Adama

Adam se razmnožava reznicama ili dijeljenjem izdanaka. Pelcer se dobija skidanjem nožem sa matične biljke nakon čega se sadi u što manju saksiju. Za ožiljavanje mu treba temperatura od 20 do 23 stepeni. Adam se može razmnožiti i sjemenom. U cvijetu se formira sjemenka koja uspješno sijanjem daje novu biljku.

Izvor: cvecarstvo.com

PROČITAJTE:

KANA: Kako da je zalivate i razmnožavate

ORHIDEJA – Ako uradite ovo, cvjetaće 3 puta godišnje!

Osam SOBNIH biljaka samo za OZBILJNE ljubitelje cvijeća!

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

tikve sudovnjače

TIKVE SUDOVNJAČE – Nepravedno zaboravljene, a veoma korisne i ukusne

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu u domaćinstvu. Domaćini su uz pomoć...