Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPuževi mogu nanijeti veliku štetu u plastenicima. Kako odbraniti biljke?

Puževi mogu nanijeti veliku štetu u plastenicima. Kako odbraniti biljke?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Puževi mogu predstavljati ozbiljan problem i nanijeti velike štete u proizvodnji povrća i cvijeća u stakleničko – plasteničkoj proizvodnji.

Brojnost puževa zavisi od uslova koji vladaju u proizvodnim cjelinama (staklenici – plastenici). Najštetniji su puževi golaći. Tijelo im je izduženo i usko bez spoljne ljušture obavijeno samo sluzastim plaštom.

Javljaju se pretežno na skrovitim , mračnim i vlažnim mjestima i tu provode dan. Aktivni su početkom večeri i noću.

Njihova pojava se najpre uočava po svijetlom tragu koji ostavljaju iza sebe kao i po vidnim štetama koje nanose povrtarskim kulturama (na listovima prave okrugle izgrizline), pre nego li ih fizički uočimo.

Njihovo brojno stanje može biti zaprepašćujuće veliko kao i štete koje nanose.

Zato je preko potrebno da koristimo sva raspoloživa sredstva i znanja u borbi sa ovim problemom.

U stakleničko – plasteničkoj proizvodnji načine suzbijanja puževa možemo podeliti na: preventivne, mehaničke, biološke i hemijske mjere.

Preventivne mjere

U staklenicima i plastenicima preventivne mjere podrazumevaju redovnu kontrolu vlage korišćenjem ventilatora, redovno provetravanje kao i primenu sistema navodnjavanja kap po kap, čime će se vlaga direktno usmjeravati gajenoj biljci i na taj način sprečiti širenje po celoj površini zemljišta kako bi izbjegli stvaranje povoljnih uslova za boravak puževa.

Mehaničke mjere

Mehaničke mere podrazumevaju sakupljanje i uništavanje puževa.

U tu svrhu mogu se koristiti: crepovi, drvene daščice, navlažene tkanine … kao mjesta gde se puževi sakupljaju.

Poznato je da puževe privlači pivo, isceđena kora pomorandže, grejpfruta, proklijala pšenica, krompir, isitnjena jabuka…

Da bi se zaštitio usjev oko leja se posipa kreč, pepeo, strugotina, pijesak, so, ljuske od jajeta.

Postavljanje tanke žice oko staklenika ili plastenika povezane sa slabom strujom, sprečava pojavu puževa u usevu povrća.

Postavljanje raznih mehaničkih barijera bakarnih ili limenih ploča oko leja visine 15-20 cm iznad zemlje, pod uslovom da su svi puževi unutar leja prikupljeni neposredno poslije posatavljanja barijera.

Sađenje pojedinih biljaka (pelin, komorač, anis, ruzmarin, beli luk, ren, timijan, mak, …) oko leja sa povrćem koje odbijaju puževe svojim mirisom , sprečavamo da načine štetu gajenoj kulturi.

Biološke mjere

Zemlje u okruženju za suzbijanje puževa koriste predatorske nematode Phasmarhabditis hermaphrodita, tako što se prvo razmute u vodi, a potom ostave 3-5 sati da bi se aktivirale.

Rastvor se koristi u večernjim satima tretiranjem biljaka i zalivaljem zemljište.

Posle njihove primene biljke treba dobro zaliti kako bi nematode dospjele duboko u zemljište.

Hemijske mjere

Primena preparata limacida i moluskocida: Arion (5 gr Peleta po m2), Gardene (5 gr Peleta po m2), Pužomor pelete, Mesurol granulat (30-50 gr po m2). Nakon toga 20 dana ne obrađivati zemljište.

Pelete i granulate postavljati u popodnevnim satima i voditi računa da preparat ne padne na gajenu biljku.

Rasturanje preparata obaviti između redova.

Upotreba zatrovanih mamaka tj. limicida i moluskocida dolazi do zagađenja zemnjišta i vode i do uginuća organizma koji tamo žive.

Šta činiti u organskoj proizvodnji?

U organskoj poljoprivrednoj proizvodnji za suzbijanje puževa koriste se pelete gvožđe (III) fosfat. Proizvod je neotrovan.

Nakon ishrane sa peletama gvožđa puževi prestaju sa ishranom i postepeno dehidriraju.

Postavljaju se u posude kao mamci tako da nisu u direktnom kontaktu ni sa biljkom ni sa zemljištem, i ne predstavljaju direktnu opasnost za ptice i kućne ljubimce.

PROČITAJTE:

Soda bikarbona u bašti: Cvijeće buja, puževi bježe, zemlja se čisti

Kako se rješiti puževa golaća pomoću piva

Kako koristiti prašak za pecivo u vrtu?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI