Petak, 24 Maja, 2024
spot_img

Luk čuva mrkvu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Organska hrana sve je traženija. Najdalje su u ovoj oblasti odmakli proizvođači koji razvijaju sistem proizvodnje voća i povrća u biobaštama. Osnov ovakvog načina rada je da se koristi princip kombinacije usjeva, gdje jedna biljka čuva drugu.

Luk  čuva mrkvu, a mrkva čuva luk, crni luk. Zato upravo sadimo jedan red luka, jedan red šargarepe, jedan red luka i tako dalje. Zato što lukova muva ne voli miris šargarepe, a šargarepina muva ne voli miris luka. Pa tako ostane zdravo.

Lukova muva

Ovaj insekt ima 2 do 4 generacije godišnje. Lutka prezimljava u zemljištu na dubini od 10 do 20cm. Insekti se obično pojavaljuju kad višnja počinje da cveta. Ženka polaže jaja između pera luka, kao i na zemlju. Larve se ugrađuju u mladi luk, i to u centralni deo stable. Takve biljke se odmah suše i propadaju. Kod starijih biljaka, larve se ugrađuju u glavice.
Ponekad njihov broj samo u glavici dostiže do 50 jedinki! Razvoj larve traje oko 20 dana, posle čega prelazi u lutku. Nakon toga, javljaju se prvi odrasli insekti. Razvoj druge generacije javlja se u junu.

Mrkvina muva

Zbog zaraze larvama muve mrkva poprima loš miris i gorak ukus pa nije prikladna za upotrebu. Takva je mrkva je podložna truljenju i propadanju.
Biljke koje napadne mrkvina muva lako se prepoznaju po ljubičastom lišću, koje kasnije požuti i osuši se. Tijelo  mrkvine muve je crno, glava smeđa, noge žuto smeđe, a duga je 4 – 5 mm. Jaja su izdužena, prljavo bijela. Larva je mliječno bijela, duga 6 – 8 mm, uža u prednjem dijelu tijela, a šira u stražnjem dijelu. Mrkvina muva ima dvije generacije godišnje. Prva se generacija javlja početkom maja i u junu, a druga u julu. Druga je generacija obično brojnija i štetnija od prve generacije.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI