Subota, 2 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoPrva junad isporučena za Liban - uskoro ćemo izvoziti i u Tursku?

Prva junad isporučena za Liban – uskoro ćemo izvoziti i u Tursku?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Istina, ovo je kap u moru, ali važno je da se krenulo. U idućih mjesec dana bi se trebala obaviti još jedna isporuka, također za Liban, što ovisi o prodavaču. Također, nadamo se da bi uskoro trebao krenuti i veći izvoz za Tursku, najavljuje Zoran Maletić, pomoćnik ministra u resoru poljoprivrede, prehrambene industrije i ruralnog razvoja.

Pomoćnik ministra u resoru poljoprivrede, prehrambene industrije i ruralnog razvoja Zoran Maletić jučer je prisustvovao prvoj isporuci žive junadi iz Bosne i Hercegovine za Liban. Oko 1.000 grla utovljene junadi iz preduzeća ZP komerc, Gold MG, Mlin Pavlović i Braća Pavlović jučer je bilo transportovano kamionima do luke Bar.​

Kratko saopštenje na stranicama Vlade Republike Srpske ulijeva nadu da se ipak nešto pokreće jer ovih dana svi mediji u zemlji pišu o velikim problemima stočara koji su uhranili stoku, no ne mogu je nikome prodati.

Maletić: U idućih mjesec dana moguća još jedna isporuka

Zoran Maletić, pomoćnik ministra kaže kako se radi o prvoj pošiljci junadi u ovoj godini što će smanjiti pritisak na stočare. “Istina, ovo je kap u moru, ali važno je da se krenulo. U idućih mjesec dana bi se trebala obaviti još jedna isporuka, također za Liban, što ovisi o prodavaču. Također, nadamo se da bi uskoro trebao krenuti i veći izvoz za Tursku“, najavljuje Maletić otkrivši kako je ovih hiljadu grla bilo prosječne težine od oko 700 kilograma.

Trenutno imamo 12 do 15 hiljada grla s kojom bi se odmah krenulo u isporuku. Njih 2,5 do 3 hiljade ih je preko tonu što predstavlja velik problem stočarima jer osim što stvara gubitke, grla su prerasla težinu i bit će im teško prodati ih“, zaključio je Maletić.

Obećanje Turske su da će uskoro početi klanje

ZP Komerc iz Vršana jedna je od kompanija koja je učestvovala u ovoj isporuci. “Obećanja Turske su da će uskoro početi klanje. Ako do toga ne dođe, izvoz za Liban će se nastaviti“, kažu u ovoj kompaniji pojasnivši da je najeći problem za izvoz živih životinja što BiH nema luku pa životinje putuju iz Bara, Crne Gore.

Izvor: Agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI