Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeCVIJET KOJI JEDNOSTAVNO NE MOŽE DA SE UNIŠTI: Širi se kao korov,...

CVIJET KOJI JEDNOSTAVNO NE MOŽE DA SE UNIŠTI: Širi se kao korov, podnosi vrućinu, što ga manje zalivate on sve ljepši

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako ovaj cvijet posijejete danas, za mjesec dana ćete imati baštu punu veselih cvjetića koji dočekuju sunce prelijepo raširenih latica.

Kakvo drugo ime može imati cvijet koji podnosi i sušu i jaku vrućinu i to što ga ne morate okopavati, ako ne PRKOS.

Prkos je ovo ime dobio jer odolijeva nepovoljnim uslovima za život, a cvjeta neprekidno od juna do prvih mrazeva.

Sve što ga manje dirate i na njega obraćate pažnju on je sve bujniji i ljepši. Može da cvjeta u žardinjerama na balkonu, u bašti, kao pokrivač zemlje oko ruža…

Povoljno vrijeme za sađenje prkosa, iz sjemena ili sadnica su mart i april. Sadi se u kamenjare, cvijetne gredice, ili u cvijetne leje u vrtovima. Na sunčanim terasama, balkonima ili prozorima može da se gaji i u saksiji, žardinjeri, sandučiću.

Jedino što je neophodno je da im obezbijedite dobru drenažu. Ukoliko ih sadite u saksije na samo dno stavite malu količinu pijeska. Zalivanje prkosa je rijetko, eventualno preko ljeta za vrijeme velikih vrućina.

Ova biljka se i sama razmnožava. U vrtu gdje padne sjeme, koje može da preživi zimske uslove, prkos će nići i sledeće godine samo malo kasnije, tek u maju. Ako neko želi da iskorijeni ove biljke nastaje mali problem, jer jako osipaju sjeme, i potrebno je nekoliko godina da se iskorene do kraja.

Ne postoji osoba kojoj uzgajanje ove biljke nije uspjelo.

Njegovi cvjetovi se otvaraju sa prvim zracima sunca, a skupljaju kada padne mrak.

Cvjetovi prkosa su jednobojni ili šatirani, u raznim bojama: bijeli, žuti, narandžasti, ružičasti, crveni, ljubičasti, a same latice se mogu razlikovati od talasastih do ravnih.

Ima crvenkastu zeljastu stabljiku i igličaste, mesnate, kratke listiće, a raste u visinu od 10 do 15 santimetara.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI