Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOtvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići da čuvaju ovce”. Međutim, statistički gledano, gotovo niko to zapravo ne uradi.

Nezainteresovanost za tradicionalno zanimanje stočarstva nije samo problem na našim prostorima, već se sa njim suočava cio svijet. Zato je u Bugarskoj nedavno pokrenuta prva zvanična škola u kojoj se uči da se bude pastir.

Prva pastirska akademija otvorena je u živopisnom okruženju planine Pirin i već je izazvala veliko interesovanje.

Čobanska akademija nosi naziv “Todorovi košari”, po refrenu poznate bugarske narodne pjesme, a osnovana je sa ciljem očuvanja autohtonih rasa ovaca i koza, kao i starog zanata. Škola se nalazi na planini Pirin, u blizini sela Vlahi u jugozapadnoj Bugarskoj. Okruženje u kojem se nalazi je gotovo idilično, mirno, daleko od civilizacije i stoga savršeno za izučavanje profesije u kojoj radno mjesto izgleda upravo tako. Prvi polaznici škole za buduće čobane upisali su se jesenas, a među njima je bilo 20 odraslih i osmoro djece.

Stočarstvo i ovčarstvo su nekada bili izuzetno važni u Bugarskoj, zemlji čija je privreda u prošlosti bila pretežno zasnovana na poljoprivredi. Iako se to danas mijenja, tradicije kao što su uzgoj voća i povrća i briga o stoci i dalje se poštuju. Nekada su se pastirske vještine prenosile sa oca na sina, ali danas većina ljudi nema od koga da ih nauči. Upravo to je praznina koju Akademija za pastire želi da popuni. Obuka će imati četiri nivoa i pomoći će studentima da nauče o istoriji autohtonih rasa u zemlji, izgradnji obora, ispaši i mužnji životinja, krčenju pašnjaka i učenju tradicionalnih stočarskih praksi.

Osnivači Akademije se nadaju da će uspjeti da obezbijede opstanak autohtonih rasa ovaca i koza. Najvažnije su karakačanske ovce i planinske dugodlake koze. Ove dvije rase igraju važnu ulogu u održavanju ravnoteže ekosistema u planinskim predjelima ove balkanske zemlje.

A tradicionalne rase domaćih životinja obezbjeđuju biodiverzitet i vrijedan lokalni genetski fond, ističu osnivači Akademije, piše putnikofer.hr.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI