Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto je bitno ogrtanje krompira i kada nije preporučljivo?

Zašto je bitno ogrtanje krompira i kada nije preporučljivo?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ogrtanje ili zagrtanje krompira je ključna agrotehnička mjera koja ima značajan uticaj na uspijeh i kavalitet uzgoja ovog važnog usjeva. Ovaj postupak ne samo da efikasno suzbija korovske biljke već i doprinosi optimalnom razvoju krtola, čime se obezbjeđuje veći prinos i kvalitetniji proizvod.

Jedan od osnovnih ciljeva ogrtanja krompira je da se oko biljaka nagrne što više rastresite zemlje. Ovo omogućava bolji razvoj podzemnih dijelova biljke, posebno krtola. Kroz ovaj proces, korijenje krompira ima više prostora za rast i razvoj, što rezultira većim i zdravijim krtolama. Osim toga, zagrtanje štiti krtole od izlaganja direktnom sunčevom svjetlu, čime se sprječava pojava zelene boje na površini krtola, koja može biti toksična i nepoželjna za konzumaciju.

Još jedna važna funkcija ogrtanja je suzbijanje korova. Kroz ovaj proces, korovi se pokrivaju slojem zemlje, što im oduzima svjetlost i sprječava njihov rast i razmnožavanje. Na taj način, ogrtanje smanjuje konkurenciju korova za vodu, hranljive materije i svjetlost, što omogućava krompiru da optimalno iskoristi resurse iz zemlje i vazduha.

Pročitajte: Stručni savjeti za postizanje visokih prinosa krompira

Međutim, važno je istaći da primjena ove agrotehničke mjere treba da bude prilagođena specifičnim uslovima zemljišta i klime. Na primjer, u krajevima sa vlažnom klimom, gdje je zemljište sklonije zadržavanju vlage, ogrtanje može znatno isušiti zemljište. U ovim uslovima, primena ogrtanja može biti obavezna, posebno na zbijenim i glinovitim zemljištima. Sa druge strane, u područjima koja su podložna dužim ljetnjim sušama, kao što su ravničarski reoni, ogrtanje možda nije preporučljivo. Umjesto toga, mogu se primjeniti alternative poput povećanja nagiba redova ili dodatnog zalivanja, kako bi se obezbijedila adekvatna vlažnost zemljišta.

U zaključku, ogrtanje ili zagrtanje krompira je ključna agrotehnička mjera koja doprinosi uspješnom uzgoju ovog važnog usjeva. Kroz suzbijanje korova i unapređenje rasta krtola, ogrtanje omogućava farmerima da ostvare veće prinose i proizvedu kvalitetnije proizvode. Ipak, važno je da se primjena ove mjere prilagodi specifičnim uslovima svake lokacije kako bi se postigao optimalan efekat uz minimalne negativne posljedice.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI