Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img

Obezrožavanje jaradi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

S obzirom da rogatost odraslih jedinki koza nije poželjna osobina, preporučuje se obezrožavanje jaradi kako bi se izbjeglo odlučivanje rogatih grla iz priploda jer se prirodno šuta grla odlukuju nekim karakteristikama koje nisu poželjne.

Naime, utvrđeno je da su šute koze manje otporne, da donose na svijet više muške jaradi, da su jarad šutih koza manje tjelesne mase, kao i da je velika vjerovatnoća da će se parenjem oba šuta roditelja dobiti neplodno potomstvo. Zato je poželjno da barem jedan od roditelja bude prirodno rogat ali i da se obavi obezrožavanje jaradi.

Pročitajte: Njega jaradi za uspješnu proizvodnju mlijeka i mesa

Obezrožavanje jaradi najbolje je obaviti u prvim sedmicama života i to u periodu kada se rogovi tek počnu pojavljivati. Najčešće se za obezrožavanje jaradi koriste razna hemijska sredstva, te preparati na bazi jakih kiselina i baza, ali i probor za termičko obezrožavanje. Tom prilikom je potrebno da se rog koji je tek počeo da raste potpuno odstrani kako se više ne bi razvijao.

Postupak obezrožavanja je potrebno izbjegavati kod odraslih grla iz razloga što je obezrožavanje u starijoj dobi veoma bolno i neprijatno za životinje, jer se najčešće obavlja testerisanjem rogova ili uz pomoć jakih gumenih prstenova koji se stavljaju na osnovu roga.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI