Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoProljetne bolesti ječma - Siva i mrežasta pjegavost

Proljetne bolesti ječma – Siva i mrežasta pjegavost

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kao i svaka žitarica pa tako i ječam može podleći različitim bolestima. Prvi simptomi mogu se uočiti već po završetku busanja.

U nekim prošlim vremenima ječam su ljudi koristili u ishrani, ali se s vremenom sve više počeo koristiti kao hrana za stoku i u pivarskoj industriji. Vrlo rano prepoznat je kao visokoenergetska namirnica, a to dokazuje i činjenica da su ga konzumirali rimski gladijatori, isključivo za razvoj fizičke snage i izdržljivosti.

Danas se dvije trećine ječma koristi kao hrana za stoku, jedna trećina za sjetvu, a svega 2% kao hrana u direktnoj primjeni. U poređenju s drugim žitaricama, ječam posjeduje izuzetnu sposobnost prilagođavanja pa se tako može uzgajati na većim nadmorskim visinama i geografskim širinama pa čak i u pustinjama.

No, kao i svaka žitarica može podleći različitim bolestima. Usjevi ozimih sorti u proljeće i jesen mogu se zaraziti sivom pjegavosti (Rhynchosporium secalis) i mrežastom pjegavosti (Pyrenophora / Helminthosporium teres). Prvi simptomi mogu se uočiti već po završetku busanja. Osim sive i mrežaste pjegavosti, možemo primijetiti i žućenje listova koje je uzrokovano suviškom vlage, neodgovarajućom pH vrijednosti, manjkom hraniva, ostacima herbicida i dr.

Siva pjegavost

Svake godine u velikoj mjeri primjećuju se simptomi sive pjegavosti ječma. Usjev koji je već zaražen nekom od gljivičnih bolesti potrebno je tretirati odgovarajućim fungicidom kako bi se postigao dobar urod. Siva pjegavost uočava se po sivim ovalnim pjegama obrubljenim tamnosmeđim linijama na listu. Pjege se javljaju na vrhovima plojki i to na donjim listovima. Bolest polako može prijeći i na gornje listove. Spajanjem pjega dolazi do sušenja listova. Osim listova, bolest može zahvatiti i pljevice i smanjiti prinos za 30 – 50%.

Temperature od 12 – 14°C, kiša, rosa i visoka relativna vlažnost viša od 90% pogoduju razvoju ove bolesti.

Mrežasta pjegavost

Mrežasta pjegavost ječma uočava se po duguljastim mrežastim pjegama tamne boje na listu koje uzrokuje forma teres. Uz to, moguća je i pojava forme maculata kada se simptomi uočavaju kao tamnosmeđe ovalne ili okrugle pjege. Hladne temperature oko 8°C i vlažnije vrijeme pogoduju ovoj bolesti. Na nju su izrazito osjetljive introdukovane i sorte pivarskog ječma.

Bolest mogu uzrokovati zaraženi žetveni ostaci, zaraženo sjeme i zaraženi korovi.

Kod jakog napada bolesti, stručnjaci preporučuju preparate: Amistar 250 SC, Amistar Xstra 280 EC ili Controlan.

Izvor: Agroklub.ba

PROČITAJTE:

Štete od glodara i njihovo suzbijanje

Uzgoj BUKOVAČA između redova KUKURUZA ima višestruke prednosti!

Kako pravilno pripremiti heder za kombajniranje kukuruza?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI