Nedjelja, 29 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoProizvodnja kvalitetnog rasada paprike

Proizvodnja kvalitetnog rasada paprike

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paprika je povrtarska kultura koja vodi porijeklo iz Centralne i Južne Amerike, pa pripada toploljubivim kulturama. Za svoj rast i razvoj zahtjeva visoke temperature i druge odgovarajuće uslove, neztralno i slabo kiselo zemljište, dovoljno svjetlosti.

Proizvodnja rasada skraćuje vrijeme rasta u polju, biljke ranije plodonose. Od kvaliteta rasada zavisiće kvalitet biljaka koje se gaje na otvorenom polju ili plasteniku, odnosno cjelokupna dalja proizvodnja. Samo kvalitetan rasad može dati biljke otporne na bolesti, štetočine i vremenske prilike. Zato proizvodnji rasada treba posvetiti pažnju,  jer je ona temelj uspješnog gajenja paprike.

Za proizvodnju kvalitetnog rasada potrebno je obratiti pažnju na zahtjeve paprike u pogledu kvaliteta supstrata, temperature vazduha, temperature supstrata, osvetljenosti, vlažnosti supstrata. Sjeme treba biti dobrog kvaliteta, ujednačeno, dezinfikovano. Paprika ne niče ako je temperatura vazduha ispod 20 ºC, a neće nići ni ako je temperatura vazduha iznad 35ºC.

Sjetvu treba obaviti pravovremeno

Period rasadničke proizvodnje od sjetve sjemena do rasada spremnog za sadnju traje 50-60 dana, zavisno od sorte. Vrijeme sjetve sjemena treba uskladiti sa vremenom sadnje u plastenik ili u polju kako rasad ne bi prerastao. Rana proizvodnja rasada namijenjena je proizvodnji paprike u plastenicima sa grijanjem. Sjetva se obavlja krajem decembra i u januaru. Ovakva proizvodnja zahtjeva i odgovarajuće uslove.

Tehnike proizvodnje rasada

Postoje razne tehnike proizvodnje rasada. Rasad može biti: čupani sa golim žilama, pikirani, rasad u kontejnerima, rasad u tresetnim kockama. Čupani rasad je tradicionalni način proizvodnje. Odlikuje ga jednostavnost proizvodnje, ali ovaj način ima niz nedostataka: teža je zaštita od pojave oboljenja( virusne bolesti i bolesti truleži rasada), velika gustina, a slabija provjetrenost, prilikom čupanja oštećuje se korijen.

Pikiranje rasada zahtjeva dosta rada ali je rasad znatno kvalitetniji. Rasad se pikira kada biljke pored kotiledonih listića imaju i prve prave listove.

Dubina sadnje prilikom pikiranja je do kotiledonih listića, ne dublje. Preporučuje se da se pikiranje rasada obavlja po oblačnom vremenu.

Najvažnija je temperatura

Temperatura supstrata treba da se kreće između 18 i 24 ºC, a temperatura vazduha 25-28ºC do nicanja. Nakon nicanja temperatura se snižava na 18º nekoliko dana, a onda se ponobo povećava na 22º C. Noćne temperature i temperature za vrijeme oblačnih dana trebaju da su nešto niže, ali ne ispod 15ºC. Paprika niče za 6-7 dana,  ako su temperature 28ºC , a ukoliko je temperatura nicanja od 20-22º niče  za 20 dana.

Redovno provjertavanje nakon nicanja je obavezna mjera da ne bi došlo do izduživanja biljaka i razvoja bolesti, kao i dovoljno svjetlosti. Temperatura vode za zalivanje treba da je iznad 20ºC a relativna vlažnost vazduha treba da  je 60-70%.
Prije sadnje rasad je potrebno kaliti.

Izvor: domacinskakuca.rs

PROČITAJTE:

Šta je sve potrebno odraditi prije sjetve rasada paprike?

Najčešće greške u proizvodnji rasada

Proizvodnja rasada paradajza – Savjeti za uspješnu proizvodnju!

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

lavlja griva

Lavlja griva – Gljiva izuzetnih svojstava

Lavlja griva ili Hericium erinaceus jestiva je gljiva koja izgledom neodoljivo podsjeća na grivu divlje mačke. Stigla je iz Azije – Japana i Kine,...