Utorak, 21 Marta, 2023
spot_img

Proizvodnja glavica luka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvodnja glavica luka – Za proizvodnju luka najbolje je upotrijebiti srednje krupan arpadžik. Na pripremljenoj i izbrazdanoj površini se sadi što ranije u proljeće. Obično se sadi u prazde na razmak 15×15 cm ili 20×10 cm.

Na velikim površinama uz primjenu mehanizacije, arpadžik se sadi na redove razmaknute 30 cm ili u trake sa 4-6 redova. Između traka ostavlja se razmak od oko 50 cm, a između redova u traci 20 cm. Razmak u redu je 8-10 cm. Za 1 ha potrebno je, u zavisnosti od krupnoće, 300-1000 kg arpadžika.

Pročitajte: Proizvodnja arpadžika – Vrijeme i način sjetve

U toku vegetacije veoma važna mjera je zaštita od korova i biljnih bolesti. Uz primjenu odgovarajućih herbicida neophodna su 2-3 okopavanja. Okopavanje doprinosi i održavanju površine u rastresitom stanju. Dva do tri prskanja fungicidima, uz dodatak sredstva za poboljšanje kvašenja, neophodna je mjera njege crnog luka kišnih godina u ravničarskim područjima.

Crni luk se vadi kada omekša stablo u zoni vrata i kada oko 50% biljaka polegne. Vađenje se obavlja ručno ili uz pomoć specijalnih vadilica. Poveđenji luk se ostavlja nekoliko dana na parceli dok se stablo i lišće ne osuše, a zatim se čisti, klasira i slaže u letvarice. Čuva se u suvim, promajnim prostorijama. Prosječan prinos se kreće 15-30 t/ha.

Litaratura: Gajenje povrća – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka – Autori: Mr Živomir Miladinović; Dr Milan Damjanović; Dipl.inž.Stevan Brkić; Dr Živoslav Marković; Dr Dušan Stevanović; Mr Tatjana Sretenović – Rajičić; Mr Boguljub Zečević; Mr Radiša Đorđević; Mr Dragoljub Čorokalo; Dipl. inž. Ljiljana Stanković; Mr Milan Zdravković; Mr Jasmina Zdravković; Dr Nebojša Marinković; Dr Mirjana Mijatović; Mr Aleksa obradović; Dipl.inž. Milivoje Starčević; Dipl.inž. Branislav Milić; Dipl.inž. Vesna Todorović.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI