Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPlavi kamen, voda i kreč - Sastojci za PRIRODNI PREPARAT koji štiti...

Plavi kamen, voda i kreč – Sastojci za PRIRODNI PREPARAT koji štiti biljke od BOLESTI

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Od ova tri sastojka priprema se preparat Bordovska čorba. To je najstariji i izvanredan fungicid i baktericid koji se više od sto godina koristi za suzbijanje nekih ekonomski značajnih bolesti voćaka, vinove loze, povrtarskih i ukrasnih biljaka.

Bordovska čorba se priprema na sljedeći način:

Za pripremu 100 litara 2% rastvora Bordovske čorbe potrebno je 100 litara vode, dva kilograma plavog kamena, 0,8 kg negašenog ili 2,4 kg gašenog kreča. Negašeni kreč gasi se u trostruko većoj količini vode. Od 100 litara vode, iz bureta se uzme deset litara da se razmuti kreč i 10 litara da se rastopi plavi kamen. Kada se kreč razmuti, procijedi se kroz ređu krpu i vrati u bure da se napravi krečno mlijeko. Kada se plavi kamen rastopi, sipa se u bure sa krečnim mlijekom. Uvijek se sipa rastopljen plavi kamen u krečno mlijeko. Ne preporučuje se miješanje obrnutim redoslijedom jer se tada čorba brže taloži i slabijeg je kvaliteta.

Pročitajte: Oprezno – PLAVI KAMEN može biti štetan

Ovako pripremljena bordovska čorba treba istog dana da se potroši jer stajanjem gubi fungicidno dejstvo. Čorba može da se stabilizuje dodavanjem 250 grama šećera na 100 litara čorbe i tada zadržavafungicidna svojstva dva do tri dana. Samo oni voćari koji se pridržavaju ovih uputstava mogu očekivati stabilne, redovne i kvalitetne prinose voća u svojim zasadima u toku naredne godine, uz ostale mere zaštite i nege koje se preduzimaju i u toku zimskog mirovanja i u toku vegetacije, objašnjavaLjiljana Krsmanovićdipl. ing. zaštitet bilja, iz PSSS Madenovac.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI