Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPrirodni preparat za ukorijenjavanje rasada

Prirodni preparat za ukorijenjavanje rasada

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prirodni preparat za ukorijenjavanje je odlično rješenje za rasadničara. Baviti se rasađivanjem nije uopšte naivna stvar. Ulažete u rasad tako što uzmete kvalitetno sjeme koje posijjete u već unapred pripremljen supstrat koji je obogaćen hranivima, štitite rasad od napada bolesti i štetočina. Posebno se mora naglasiti zaštita od surovih vremenskih uslova pri čemu je gradnja i upotreba  zaštićenog prostora neizbježana.

Sav taj posao trud i rad koji ste uložili očekujete da se isplati na kraju sezone kada se plodovi gajenog bilja prodaju. Jedna od najgorih situacija u kojoj možete da se nađete je da se rasad ne primi.

Imajući na umu da je parcela na kojoj treba da se gaji rasad takođe obrađena i nađubrena čini situaciju još goru nego što jeste.

Ovaj problem je postao veoma iritantan i stalo mu se na put tako što su se u praksi pojavila sredstva koja podstiču ukorijenjavanje. Preparati jesu djelotvorni, tu sumnje nema, ali nekome se ne isplati da ih kupuje a sa druge strane organski proizvođači se ježe od pomisli na primjenu hemije.

Prirodni preparat za ukorijenjavanje može pomoći na sljedeće načine

Postoje načini kako se prirodnim putem može, u domaćoj radinosti, napraviti preparat koji sadrži biljne hormone i/ili mineralne materije neophodne za ukorijenjavanje:

Jabukovo sirće

Ovo sirće se može upotrebiti kao prirodni preparat za ukorijenjavanje jer sadrži preko trideset mikroelemenata koji poboljšavaju ukorijenjavanje. Morate biti oprezni sa jabukovim sirćetom jer sirće se, ustvari, ponaša kao sredstvo za ubijanje korova. Stoga, neophodno je razrijediti sirće. Odnos koji se preporučuje je 11,64 (odrilike 11,5) ml sirćeta na litar vode.

Primjena – Korijen rasada se umoči u rastvor momenat prije nego što se stavi u zemlju. Ovaj metod se može primjenjivati kada se rasad stavlja na stalno mjesto ili kada se presađuje u veću posudu. Ovaj metod se takođe može primjeniti pri ožiljavanju reznica cvijeća, vinove loze i voća.

Med

Sadrži hormone koji podstiču ukorjenjavanje, plus, spriječava pojavu gljivaca i bakterija. Za spravljanje je neophodna ključala voda i med. Odnos je takav da se u litar ključale vode doda dvije supene kašike meda. Nakon hlađenja mješavinu je neophodno sipati u posudu koja ima poklopac i staviti ma mračno mjesto. Rok trajanja mješavine je dvije nedelje.

Primena – U momentu presađivanja neophodno je umočiti korijen rasada ili reznicu u mješavinu prije nego što se stavi u zemlju ili drugu posudu.

Vrbin koktel

Ovaj koktel se pravi od vrbovog pruća koje sadrži jake prirodne hormone rasta korijena. Koa dokaz prilaže se opšte poznata činjenica da se vrbovo pruće jako lako prima gdje god da se ukopa. Postoji način da se hormoni izvuku iz vrbovog pruća i upotrebe pri rasađivanju.

Pri ožiljavanju u vodi neophodno je napuniti posudu u kojoj se vrši ožiljavanje sa ½ vrbinog koktela i ½ vode. Jako je zgodno za reznice cvijeća.Postoji nekoliko načina primjene vrbinog koktela:
    • Primjena putem zalivanja. Preporučljivo je zaliti rasad nakon presađivanja dva puta vrbinim koktelom i u većini slučajeva to je dovoljno da obavi posao.

Ovi preparati se prave od sastojaka koji su dostupni svakom domaćinstvu ili se uzimaju iz prirode. Ukoliko gajite povrće, voće i vinovu lozu na organski način jedan od ovih preparata će Vam sigurno pomoći u proizvodnji. Ostale kulture kao što su žitarice takođe mogu da imaju koristi od ovih preparata jer na prirodan način podstičete jačanje njihovog korena što može biti presudno u kritičnim situacijama kao što su suša, nevreme ili posle napada štetočina.

Izvor: ratarstvo.net

PROČITAJTE:

Zašto dolazi do polijeganja rasada i kako ga spriječiti

Kako da prepoznate dobar rasad paradajza

Kocke za rasad: Olakšajte sjetvu i presađivanje biljaka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI