Subota, 22 Januara, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteKocke za rasad: Olakšajte sjetvu i presađivanje biljaka

Kocke za rasad: Olakšajte sjetvu i presađivanje biljaka

Da li ste čuli za hranljive kocke? Ovaj zanimljiv supstrat za proizvodnju rasada, koji je drugačije poznat i pod nazivom kocke za rasad, specifičan je po mnogo čemu, a može vam i olakšati proizvodnju rasada.

Kako biste prije početka sezone iz sjemena dobili što bolji i kvalitetniji rasad, pored obezbeđivanja optimalnih uslova za klijanje sjemena biljaka, morate dobro razmisliti i o supstratu i načinu proizvodnje rasada. Važno je znati da pored različitih kontejnera i saksija u kojima možete proizvesti rasad, za ovu prvu aktivnost pred početak sezone, možete iskoristiti i kocke za rasad.

Kocka za rasad ili hranljiva kocka jeste zapravo komad sabijene zemlje i hranljivih materija u kojoj se može uzgojiti jedna sadnica. Kada biljka bude spremna za presađivanje, rasad se presađuje u baštu zajedno sa čitavom kockom. Po svojoj namjeni, ali i načinu presađivanja mlade biljke uzgojene na ovaj način, hranljive kocke najviše podsećaju na saksije i kontejnere od treseta.

Kako se prave kocke za rasad?

Hranljive konce za rasad proizvode se uz pomoć blokova za sabijanje zemlje sa oprugom. Svaka pripremljena hranljiva kocka na vrhu ima udubljenje u koje se posadi sjemenka biljke. Veličina hranljive konce zavisi od blokova sa oprugom, a oni postoje u različitim dimenzijama. Hranljive kocke za rasad dostupne su i na našem tržištu, dok se blokovi za sabijanje zemljišta mogu naručiti na internetu.

Za smješu zemlje od koje će se proizvoditi hranljive kocke za rasad, stručnjaci preporučuju mješavinu koja se sastoji od treseta, kreča, grubog pijeska ili perlita, đubriva, komposta i tla. Ovaj recept možete mjenjati i prilagođavati u zavisnosti od vaših potreba. Prije proizvodnje kocki možete poboljšati i oplemeniti supstrat od kojih će nastati kocke. U ovu mješavinu mora se dodati i voda. Kada se kocke za rasad formiraju, moraju biti čvrste. Ukoliko nisu, i ukoliko se zemlja na dodir osipa, to znači da nema dovoljno vode, pa uz dodatak vode čitav proces morate ponoviti.

Prednost upotrebe hranljivih kocki za rasad

Kao posebna prednost upotrebe hranljivih kocki u proizvodnji rasada jeste ta što prilikom presađivanja nema oštećivanja i izvjesnog šoka za korijen. Pored ovoga, kocke za rasad su vrlo korisne za mladu biljku, upravo zbog svojih hranljivih sastojaka. Kada dođe vrijeme za to, biljka se vrlo lako presađuje bez ikakvih oštećenja.

Sadnice biljaka koje rastu u hranljivim kockama razvijaju jači korijenov sistem, jer do njih stiže više kiseonika. Kada stigne do ruba hranljive kocke, koren prestane da se izdužuje i počne da jača. Ovaj proces kod proizvodnje rasada u plastičnim kontejnerima ne izgleda ovako, jer korijen kada stigne do ruba plastične saksije ili kontejnera nastavlja da raste i uvija se u krug. S obzirom da manje hranljivih materija odlazi za rast korijena, sadnice brže napreduju.

Takođe, upotrebom rasadnih kocki, znatno se smanjuje korišćenje plastičnih kontejnera i najlonskih kesa za rasad što je itekako bitno za očuvanje životne sredine.

Izvor: Agromedia

PROČITAJTE:

Najčešće greške u proizvodnji rasada

Prirodni preparat za ukorijenjavanje rasada

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

uvoz žovotinja

Farmeri upozoravaju: Prekomjerni uvoz remeti proizvodnju

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković upozorio je da farmeri ne mogu opstati u otežanim tržišnim uslovima kada su izrazito visoke...