Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPriprema zemljišta za uspješnu sadnju lješnika

Priprema zemljišta za uspješnu sadnju lješnika

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zemljište za jesenju sadnju lješnika bi trebalo pripremiti najkasnije do kraja septembra. Najpre se pristupa krčenju drvenastih biljaka, vadjenje žila i ostalih drvnih ostataka. Potrebno je poravnati mikrodepresije ili ako su u pitanju veće depresije postaviti drenaţu, jer ljeska ne podnosi stajaću vodu. Poslije krčenja i ravnanja rastura se organsko – mineralno đubrivo.

Rigolovanje cijele površine može se izvesti na klasičan način uz primjenu teških traktora i plugova rigolera. U novije vrijeme se preporučuje priprema žemljišta podrivanjem podrivačima, dubina 60 – 70 cm. Najbolje su se pokazali podrivači vibratori, odnosno podrivači sa vibrirajućim radnim tijelom. Ovakva priprema zemljišta ima neke prednosti, jer se zemljište ne prevrće, a rastresa se na cijeloj željenoj dubini.

Na ovaj način se povećava zapremina zemljišta, to doprinosi poboljšanju vodnog i vazdušnog režima.  Na strmom zemljištu se moraju izgraditi terase.

Zemlja u sloju od oko 45 cm treba da sadrži 2,5-3% humusa, 250 – 300 ppm4 lako usvojivog kalijuma (K2O) oko 120 – 140 ppm lako usvojivog fosfora (P2O5), potrebne količine mikroelemenata: gvožđe, mangan, bor, cink, bakar i dr. Nedostatak humusa se nadoknađuje stajnjakom. Poslije oranja površina se poravna tanjiračom, valjkom i rotofrezom.

Izvor: lesnik.rs

PROČITAJTE:

Raste interesovanje za uzgoj lješnjaka

Institut za voćarstvo u Čačku proizveo 50.000 sadnica ljeske

Farma lješnika u Vojvodini na 50 hektara – dobio skoro 70.000 eura

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI