Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiFarma lješnika u Vojvodini na 50 hektara - dobio skoro 70.000 eura

Farma lješnika u Vojvodini na 50 hektara – dobio skoro 70.000 eura

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čekali 12 mjeseci da im odgovore na zahtjev za sredstva

Gazdinstvo Aleksandra Maukovića, vlasnika firme za proizvodnju lješnika “Pan promet” iz Erdevika posjetili su ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici. Mauković je dobio preko IPARD program od Evropske unije oko 7,7 miliona dinara, ukupna vrijednost te investicije je oko 18 miliona dinara, a njegovo gazdinstvo raspolaže sa oko 90 hektara od kojih je 50 pod lješnikom.

On je gostima ispričao da su čekali 12 mjeseci da im odgovore na zahtjev za sredstva, da su u relativno kratkom roku uspejli da realizuju investiciju i vrlo brzo su dobili rješenje od Uprave za agrarna plaćanja da će dobiti novac, što se i dogodilo kroz dvije nedelje.

Fabrici je naveo da je Evropska unija kroz IPARD program opredijelila 175 miliona evra, što će zajedno sa finansijskom pomoći, odnosno sufinansiranjem koje je opredelila Vlada Srbije i uz pojedinačne investicije dovesti do ulaganja od oko 400 miliona evra.

Program u Erdebviku je jedan od takvih, kazao je Fabrici i dodao da su, u okviru mjera koje se realizuju kroz IPARD, uspjeli do sada da obezbijede više od 160 traktora, za koje, kako kaže, postoji veliko interesovanje u Srbiji.

– Iskoristite ova raspoloživa sredstava, jer i Aleksandar i njegova porodica su od ovog novca uspjeli da poboljšaju život i proizvodnju ovde koju imaju – poručio je poljoprivrednicima Fabrici.

Ministar Nedimović je rekao da je do sada podnijeto 1.380 zahtjeva, ako se ne računa konkurs koji se završava sutra i koji se odnosi na mjeru tri.

– Veliko je interesovanje za traktore i mehanizaciju. Nove ljude angažujemo u Upravi za agrarna plaćanja da bismo ubrzali čitav sistem. Do prije par godina svi su pričali o IPARD-u, ova Vlada je to uspjela da realizuje. Prvi put pojedinci u zadnjih nekoliko mjeseci dobijaju novac od strane EU, direktno na ruke i kad dobijete 60, 70 posto bespovratno to su ozbiljne stvari – rekao je Nedimović.

Kazao je i da se konkretno na primjeru gazdinstva Aleksandra Maukovića iz Erdevika “sjedinilo nekoliko stvari”.

– Želja Evropske komisije i Evropske unije i Srbije da pomognu, drugo imate mladog čovjeka i novu vrstu poljoprirvedne proizvodnje, koja nije tako karakteristična za Srbiju, a to znači da je neko ispitivao tržište. To treba da radimo. Ova mašina zamjenjuje 300 ljudi, zamislite koliko se njemu smanjuju troškovi, koliko profita njemu ostaje više, a imate još plus jedan problem, a to je što ljudi za branje nema dovoljno – rekao je Nedimović.

On očekuje još pet novih konkursa ove godine, a prvi će, kaže, biti za ruralni turizam, potom slijede oni koji se odnose na nabavku traktora, za fizičku imovinu i prerađivačke kapacitete. Ove godine će se pregovarati, najavio je Nedimović, za IPARD tri program, koji će se odnositi na rekonstrukciju puteva i elektrifikaciju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI