Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPreventivne mjere kod borbe protiv prouzrokovača bolesti oraha

Preventivne mjere kod borbe protiv prouzrokovača bolesti oraha

Orah je sve popularniji kao voćna kultura u Bosni i Hercegovini. Malo zahvata u rezidbi, lakše manevrisanje s plodom u odnosu na voće sa većim sadržajem vode, adaptabilnost širokom rasponu različitim klimatskih uvjeta te mogućnost uzgoja na različitim zemljištima čini ga privlačnim za stanovništvo Bosne i Hercegovine koje želi da iskoristi svoje zapuštene i neiskorištene parcele.

Jako je bitno angažirati struku kako bi se odabrao dobar sortiment naspram mjestu uzgoja, savjeti naspram analize zemljišta, pravilan razmjer između stabala, optimalno navodnjavanje, izbjegavanje zasijenjenih područja, stručna rezidba, optimalna i pravovremena gnojidba; sve su to preventivne mjere koje obavezno treba primjeniti kako bi se izbjegli pogodni uvjeti za pojavu bolesti oraha. Pored svega, bitno je koristiti zdrav sadni materijal kupljen od pouzdanog dobavljača sa pratećim dozvolama i deklaracijama o porijeklu i kvaliteti sadnog materijala.

Hemijske mjere zaštite, ali one, kao što to nalaže “dobra poljoprivredna praksa” i kodeks “integralne poljoprivredne proizvodnje”, treba da budu primjenjene tek kad se druge mjere zaštite biljaka od patogena iscrpe. U tom slučaju, treba raditi unakrsne tretmane sa dva ili više fungicida koji su na bazi različitih aktivinih materija ili fungicid kombinovan sa više aktivnih materija koje imaju različit mehanizam djelovanja. Pored ove tvrdnje, hemijska zaštita protiv Phytophthora spp. zahtijeva preventivni tretman.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

judino drvo

Judino drvo – Cvjetovi rastu i iz stabla

Ovo drvo ste sigurno viđali po parkovima. Glavna karakteristika ovog listopadnog drveta jeste kauliflorija, prekrasni cvjetovi ovog drveta se ne javljaju samo na njegovim tankim...
DUNJA

Zamrzavanje dunje