Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKOJA PLASTIKA JE NAJBEZBJEDNIJA ZA KORIŠĆENJE?

KOJA PLASTIKA JE NAJBEZBJEDNIJA ZA KORIŠĆENJE?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plastiku koristimo svakodnevno. Pakujemo stvari u plastične kese, skladištimo hranu u plastične kutije, mnoge predmete koje često koristimo su napravljeni od plastike, vodu  pijemo iz plastičnih flašica. Prednosti plastike su niska cijena i dugotrajnost. Postoji nekoliko tipova plastike. Ona koju koristimo svaki dan je podeljena u sedam različitih tipova.

Šta predstavljaju oznake na dnu plastične ambalaže?

Plastika se klasifikuje prema „rezin identifikacionom kodu“, od #1 do #7 što predstavlja različite tipove rezina. Plastična ambalaža sadrži taj broj na dnu ambalaže, unutar trougla koji simbolizuje recikliranje. Slova pored nacrtanog trougla za reciklažu pokazuju od koje vrste plastike je proizvod napravljen.

Sedam tipova plastike

#1 PET – Od ove vrste plastike se prave flašice za vodu, flaše za sokove i ostala meka pića, kao i tube, kontejneri i plastična pakovanja za hranu u prodavnicama.  Flaše napravljene od ove vrste plastike su za jednokratnu upotrebu. To ne znači da je višenamensko korišćenje boca smrtonosno, ali bi trebalo izbeći dugoročno korišćenje ovih flaša iz više puta, ako ni zbog čega drugog, onda iz higijenskih razloga.

# 2 HDPE – Ovo je polietilen koji je visoke gustine i kod kojeg postoji najmanja vjerovatnoća ispuštanja štetnih materija. Pakovanja za mleko, za šampon, deterdžente se pakuju u proizvode od ove vrste plastike.

# 3 PVC – Potrebno ga je izbjegavati kod pakovanja hrane i proizvoda za ličnu upotrebu. Proizvođači ove vrste plastike nekad dodaju plastifikatore kako bi poboljšali mehanička svojstva. Oni remete rad hormona kada prodru u ljudski organizam. Nekada se pored oznake PET na nalepnicama nalazi  broj 3 umjesto 1. To znači da je ta naljepnica naparavljena od PVC materijala. Ova vrsta plastike se koristi za podne obloge, spoljašnji nameštaj, prozore, vodovodne cijevi.

# 4 LDPE – Polietilen je male gustine, tako da je lagan i fleksibilan. Nalazi se u bezopasnoj kategoriji plastike. Koristi se za izradu plastičnih kesa za namirnice i kesa u trgovini.

# 5 PP – Ovo je tzv. dobra plastika. Najčešće je bjele boje ili je prozirna. Najprije se koristi za izradu čaša za jogurt i kiselo mlijeko, kutija za sladoled.

# 6 PS  – ovaj tip plastike se koristi za proizvodnju  jednokratnih plastičnih čašica za kafu, za pakovanje brze hrane, kartona za jaja.  Ona može da ispusti stiren, jedinjenje koje utiče loše na zdravlje našeg organizma. Isto kao i kod PET ambalaže potrebno je da se izbjegava njena višekratna upotreba.

# 7 PC – ovo je najlošija plastika za pakovanje hrane. Ispušta hemikaliju BPA (bisphenol A). Zato se i ne koristi za pakovanje proizvoda za ličnu upotrebu. Iz tog razloga mnoge flašice za bebe imaju naglašeno na pakovanju da ne sadrže BPA.

Koja plastika je najbjezbednija za korišćenje?

#1 PET je dobra za jednokratnu upotrebu i može da se reciklira. Ne bi trebalo koristiti plastične flaše za vodu i sokove više puta. Teško se pere, a plastika je porozna i upija u sebe bakterije.
#2 HDPE, #4 LDPE i #5 PP su tri tipa plastike koji su najbolji izbor zato što mogu da se recikliraju i ne otpuštaju štetne hemikalije.

Izvor: Fotomaraton

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI