Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePrekrasne HORTENZIJE cvjetaju tokom cijelog ljeta sve do jeseni

Prekrasne HORTENZIJE cvjetaju tokom cijelog ljeta sve do jeseni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kad je većina ukrasnog grmlja nakon bujne proljetne cvatnje ocvala, naše vrtove krase ružičasti, bijeli i plavi cvjetovi hortenzije (Hydrangea).

Dragocjen su vrtni ukras jer cvatu tokom cijelog ljeta sve do jeseni. Hortenzije pružaju osjećaj topline i prisnosti.

Najbolje uspijevaju na polusjenovitim i vlažnim mjestima. Stoga hortenzije treba posaditi na mjesto koje je dopodne osunčano, a poslijepodne u sjeni. Hortenzije vole humusna, rahla, ravnomjerno vlažna te blago kisela tla. Hortenzije podnose i najhladnije zime, ali ih je dobro posaditi na zaklonjena mjesta kako bi se njihovi cvjetni pupovi zaštitili od kasnog mraza.

Cijenjene su zbog raskošnih loptastih cvatova čija se boja mijenja zavisno od sastava i kiselosti tla od plave do ljubičaste, ružičaste i crvene. Samo kod bijelih sorti hortenzija boja ne zavisi od tla jer su uvijek jednako bijele. U kiselom tlu (pH 4 do 5) cvjetovi će biti plave boje, a u manje kiselom do neutralnom (pH 5,5 do šest) ružičaste i crvene boje. Želite li da vaše plave hortenzije zadrže tu boju ili, pak, da ružičaste pretvorite u plave, jednom do dva puta na mjesec u vodu za zalijevanje dodajte aluminijum alaun tj. stipsu. Hortenzije su vrlo atraktivne kao lončanice na tj. cvijeće za balkon ili terasu. No, nakon cvatnje ipak ih je dobro posaditi u vrt jer izgube svoju ljepotu, a zimi bi se mogle i smrznuti.

Izvor: dom2.hr

PROČITAJTE:

Hortenzija – Raskošni cvijet koji smiruje um

Za hortenzije s puno cvjetova isprobajte ove sjajne trikove stručnjaka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI