Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaOvo su znaci nedostataka određenih elemenata na vašim biljkama

Ovo su znaci nedostataka određenih elemenata na vašim biljkama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Potrebe za đubrenjem usjeva može se utvrditi na više načina: prema izgledu biljke, na osnovu ogleda sa đubrenja i na osnovu analize zemljišta i biljnog materijala.

Izgled biljke, boja zelenih dijelova, uzras, sušenje pojedinih dijelova i razne deformacije najočigledniji su dokazi nedostatka hranljivih materija u zemljištu.

U narednom pregledu (tabeli) navedeni su znaci nedostatka nekih hranljivih materija.

Element

Znaci nedostataka

AZOT

Listovi žućkastvo zelene boje (prvo najstariji), uski I izduženi. Korijen se razvija više u dužinu. Stabljike zakržljale, slabo razvijene. Klas kod žita kratak, a zrna rijetka i sitna.

FOSFOR

Listovi plavozelene boje , koja postepeno prelazi u crvenu nijansu. Lišće se vremenom suši i opada. Kod šećerne repe lišće ima bronzanu nijansu, a kod krompira se kovrdža i počev od ivice dobija tamnosmeđe pjege, poslije čega se list suši i opada. Biljke zaostaju u porstu. Cvjetanje i oplodnja su slabiji.

KALIJUM

Lišće žita dobija žućkasto mrke pjege. Listovi se uvijaju I suše od vrha. Stabljike žita su slabe I lako poližu, sazrijevanje je usporeno. Klipovi kukuruza nisu dobro završeni. Plodovi voća su mali I deformisani.

SUMPOR

Lišće je žutozelene boje (prvo najmlađe) deblje, uže i kraće. Kod uljane repice, šećerne I stočne repe plavoljubičaste boje. Stablo kraće I niže, korijenov sistem duži.

MAGNEZIJUM

Prvi nedostatak se uočava na najstarijem lišću pojavom hloroze između lisnih nerava. Hlorotične površine su žute boje, a I crvenkasto purpurno obojene koje prerastaju u mrke nekrotične pjege I odumiranja listova.

GVOŽĐE

Pojava Fe-hloroze

Površina najmlađih listova svjetložute do žuto zelene boje, kasnije limun žute, a ponekad I bijele boje. Ako je hloroza jaka lišće opada u julu I avgustu kod mnogih voćaka. Suše se I vrhovi mladih lastara voćaka I dolazi do odumiranja stable u narednim godinama. Porast je usporen, a broj cvjetnih pupoljaka se smanjuje. Plodovi su sitni imanje sočni.

BAKAR

Venenje, uvijanje i odumiranje najmlađih listova. Kod žita je sprečeno klasanje, pojava većeg broja sekundarnih stabala i žbunastog izgleda. Pojava bijelih fleka na listovima.

MANGAN

Pojava hloroze svijetlo zelene boje koja prelazi u mrke ili mrkocrne pjege. Vremenom se javlja nekroza I potpuno odumiranje listova.

CINK

Listovi mali, sitni uski (sitnoliskost) skraćuju se internodije (rozetavost). Javljaju se hlorotične pjege I nekroza. Slabije zametanje cvjetova, prevremeno opadanje listova I plodova.

BOR

Prvi znaci nedostataka su na najmlađim lisovima I vegetacionim tačkama nadzemnog dijela I korijena. Listovi dobijaju hlorotične pjege, slabije izduživanje internodija I slabiji razvoj korijenovog sistema. Listovi I vegetacione tačke u kasnijim fazama odumiru.

Kod šećerne I stočne repe javljaju se oboljenje “trulež srca” – izumiranje najmlađih listova I pojava suve truleži I unutrašnjosti korijena.

MOLIBDEN

Pojava suvih mrlja na lišću, uvijanje istih I nekroza

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Dva OSNOVNA elementa za ĐUBRENJE voćaka u JESEN

Đubrenje paradajza – Vrijeme i način unošenja gnojiva

Kako obaviti ĐUBRENJE JAGODNJAKA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI